Pórková pomazánka

Tisk

Pórková pomazánka

Blahodárné účinky pórku na naše zdraví a vynikající chuť najdeme v pórkové pomazánce.
Našlehaný hráškový základ je jemný a spojením s dušeným pórkem vytvoří dokonalou chuť.
Klíčové slovo Hraška, Hraška na zahušťování, Pomazánka, Pórek, Zdraví, Zdravý recept
Porce 5 Porcí
Kalorií
Autor Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Hraškové máslo

  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 2 g Mahá koření
  • špetka mletého pepře
  • 100 g Hrašky na zahušťování
  • 600 ml vody Můžeme použít vývar.
  • sůl

Příprava pórku

  • 50 ml oleje
  • 200 g očištěného pórku
  • sůl

Ochucení pomazánky

  • 50 g nakládaného okurku
  • 20 g plnotučné hořčice
  • 20 g pažitky

Instrukce

Hraškové máslo

  • Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
  • Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkou vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Důkladně vyšleháme a necháme vychladnout.

Příprava pórku

  • Pórek očistíme, oddělíme bílou a zelenou část od sebe a každou část zvlášť nakrájíme.
  • Na oleji zvolna osmahneme bílou část pórku do zlatova. Zelenou část přidáme až nakonec, protože se rychleji spálí, než část bílá.
  • Osolíme a necháme vychladnout.

Ochucení pomazánky

  • Do vyšlehaného hraškového másla přidáme nadrobno nakrájenou pažitku, nakládané okurky, hořčici, dušený pórek a vše dobře promícháme.

Poznámky

Hrašku je dobré vařit přesně podle návodu v titanovém hrnci anebo v hrnci se silným dnem. Promícháním s horkým tukem a následně zalitím horkou vodou nebudeme mít v hraškovém másle žmolky a kaše se bude méně připalovat. Hrašku je důležité v jídle dobře provařit, minimálně 20 minut, aby hrachová mouka byla dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoli mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
Alergeny: 10 Hořčice
Categories: Pomazánky
X