Zeleninové placičky s bylinkami

Tisk

Zeleninové placičky s bylinkami

Výhodou tohoto receptu je, že můžeme požít jakoukoli zeleninu či bylinky, které zrovna doma máme. Na jaře kopřivy, na podzim rajčata, v zimě dýni či brambory a zelí čerstvé či nakládané.
Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Náhrada vajec, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo Bramboráčky, Brambory, Hraška, Mahá koření, Slané, Smažení, Zdravé vaření, Zdraví
Porce 4 lidé
Kalorií
Autor Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

  • 300 g hlávkového zelí, může být i jiná zelenina
  • 100 g mrkve
  • petrželová nať, pažitka, kopřivy, mladý špenát
  • 250 g Hrašky na obalování
  • 10 g česneku
  • 4 g soli
  • 1 špetka majoránky
  • 1 špetka mletého pepře
  • 1 g Mahá koření
  • 350 ml voda dle potřeby
  • olej na smažení

Instrukce

  • Zelí a mrkev nastrouháme nahrubo.
  • Přidáme Hrašku, třený česnek se solí, mletý pepř, Mahá koření a vše důkladně promícháme.
  • Podle potřeby upravíme hustotu těsta přidáním vody nebo Hrašky.
  • Těsto by mělo mít konzistenci hořčice.
  • Během přípravy placiček těstíčko řídne, proto průběžně upravujeme hustotu přidáváním Hrašky.
  • Těsto klademe lžící do horkého oleje, rovnoměrně rozetřeme a zakulatíme, pak smažíme z obou stran dozlatova.
  • Po vyndání necháme přebytečný tuk okapat na sítku a pak papírovém ubrousku.
  • Placičky jsou správně prosmažené, když mají lahodnou chuť a nejsou cítit po hrachu.

Servírování

  • Placičky podáváme s vařenými bramborami, či kaší, dresingem anebo za studena na obložený chléb.

Poznámky

Teplota tuku: Správnou teplotu tuku vyzkoušíme vkápnutím těstíčka, které musí ihned vyplavat na hladinu. Obalený kousek se pak nepřilepí ke dnu a nenasákne tuk. Při nízké teplotě může těstíčko stéci a přilepit se na dno nádoby. Kousky do tuku vkládáme postupně tak, aby teplota tuku neklesla.
Alergeny: 10 Hořčice
Categories: Smažené
X