Kedlubnové lasagne s Cerií

Tisk

Kedlubnové lasagne s Cerií

Namísto klasických těstovin použijeme předvařené kedlubnové plátky, a tak jsou tyto lassagně navíc lehké a svěží.
Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegetarián
Klíčové slovo Hraška, Hraška na zahušťování, Kedluben, Lasagne, Mahá koření, Pečené, Slané, Zahuštěné, Zdravé vaření, Zdraví
Porce 4 porce
Kalorií
Autor Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Hraška bešamel

  • 1 g celého kmínu
  • 1 špetka celé bílé hořčice
  • 40 ml oleje
  • 2 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 100 g Hrašky na zahušťování
  • 600 ml vody nebo vývaru
  • 2 g soli
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 80 g sójového sušeného mléka

Ceriové ragů

  • 40 ml oleje
  • 100 g očištěné cibule
  • 50 g mrkve
  • 20 g celeru
  • 1 g krystalového cukru
  • mletého černého pepře
  • 20 g třeného česneku
  • 500 g nakládaných nasekaných rajčat
  • 8 g soli
  • 250 g uvařené Cerie
  • bazalka

Kedlubny

  • 500 g kedluben
  • 200 g sýru

Instrukce

Příprava kedluben

  • Kedlubny oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
  • Plátky kedluben vložíme do vařící, osolené body a uvaříme do poloměkka.
    Kedlubny můžeme také uvařit v páře.
  • Kedlubny scedíme a necháme vychladnout. Vývar z kedluben můžeme použít na přípravu bešamelu.

Bešamel z Hrašky

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
  • Přidáme olej, Mahá koření a mletý pepř. Zvolna a krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme Hrašku a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme vodou či vývarem, osolíme, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Vmícháme sušené sójové mléko, necháme ho přejít varem a rozmixujeme ponorným mixerem na hladký krém.

Ceriové ragú

  • Uvařenou Cerii pomeleme.
  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
  • Přidáme olej a drobně nakrájenou cibuli.
  • Na rozehřátém oleji zvolna orestujeme cibuli do zlatova.
  • Přidáme třený česnek, Mahá koření, cukr a mletý pepř. Krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme sekaná nakládaná rajčata, osolíme a krátce povaříme.
  • Přidáme pomletou Cerii, bazalku a krátce povaříme.

Dohotovení

  • Předehřejeme troubu na 160 °C.
  • Dno zapékací nádoby potřeme připraveným bešamelem, na něj vyskládáme vrstvu kedlubnových plátků. Potřeme vrstvou ceriového ragú a posypeme nastrouhaným sýrem.
  • Postup opakujeme tak dlouho, dokud nespotřebujeme všechny ingredience.
  • Předposlední vrstva jsou kedlubnové plátky a poslední vrstva je bešamel.
  • Lassagně pečeme 60 minut při teplotě 160 °C. Povrch lassagní musí být krásně zlatavý, ale ne spálený!
  • Zapékané pokrmy je dobré po zapečení nechat 20 minut odstát. Při krájení se pak pokrm lépe porcuje.

Poznámky

Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. 
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
Alergeny:  6 Sója, 7 Mléko, 10 Hořčice. 
Categories: Cerie, Zapékané
X