Tisk
Kedlubnové lasagne s Cerií
Namísto klasických těstovin použijeme předvařené kedlubnové plátky, a tak jsou tyto lassagně navíc lehké a svěží.
Porce 4 porce
Kalorií
Ingredience
Hraška bešamel
- 1 g celého kmínu
- 1 špetka celé bílé hořčice
- 40 ml oleje
- 2 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 100 g Hrašky na zahušťování
- 600 ml vody nebo vývaru
- 2 g soli
- 1 špetka muškátového oříšku
- 80 g sójového sušeného mléka
Ceriové ragů
- 40 ml oleje
- 100 g očištěné cibule
- 50 g mrkve
- 20 g celeru
- 1 g krystalového cukru
- mletého černého pepře
- 20 g třeného česneku
- 500 g nakládaných nasekaných rajčat
- 8 g soli
- 250 g uvařené Cerie
- bazalka
Kedlubny
- 500 g kedluben
- 200 g sýru
Instrukce
Příprava kedluben
- Kedlubny oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
- Plátky kedluben vložíme do vařící, osolené body a uvaříme do poloměkka. Kedlubny můžeme také uvařit v páře.
- Kedlubny scedíme a necháme vychladnout. Vývar z kedluben můžeme použít na přípravu bešamelu.
Bešamel z Hrašky
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
- Přidáme olej, Mahá koření a mletý pepř. Zvolna a krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme Hrašku a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme vodou či vývarem, osolíme, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Vmícháme sušené sójové mléko, necháme ho přejít varem a rozmixujeme ponorným mixerem na hladký krém.
Ceriové ragú
- Uvařenou Cerii pomeleme.
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
- Přidáme olej a drobně nakrájenou cibuli.
- Na rozehřátém oleji zvolna orestujeme cibuli do zlatova.
- Přidáme třený česnek, Mahá koření, cukr a mletý pepř. Krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme sekaná nakládaná rajčata, osolíme a krátce povaříme.
- Přidáme pomletou Cerii, bazalku a krátce povaříme.
Dohotovení
- Předehřejeme troubu na 160 °C.
- Dno zapékací nádoby potřeme připraveným bešamelem, na něj vyskládáme vrstvu kedlubnových plátků. Potřeme vrstvou ceriového ragú a posypeme nastrouhaným sýrem.
- Postup opakujeme tak dlouho, dokud nespotřebujeme všechny ingredience.
- Předposlední vrstva jsou kedlubnové plátky a poslední vrstva je bešamel.
- Lassagně pečeme 60 minut při teplotě 160 °C. Povrch lassagní musí být krásně zlatavý, ale ne spálený!
- Zapékané pokrmy je dobré po zapečení nechat 20 minut odstát. Při krájení se pak pokrm lépe porcuje.
Poznámky
Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
Alergeny: 6 Sója, 7 Mléko, 10 Hořčice.