Plátky kedluben vložíme do vařící, osolené body a uvaříme do poloměkka. Kedlubny můžeme také uvařit v páře.
Kedlubny scedíme a necháme vychladnout. Vývar z kedluben můžeme použít na přípravu bešamelu.
Bešamel z Hrašky
Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
Přidáme olej, Mahá koření a mletý pepř. Zvolna a krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
Přidáme Hrašku a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme vodou či vývarem, osolíme, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Vmícháme smetanu, necháme ho přejít varem a rozmixujeme ponorným mixerem na hladký krém.
Ceriové ragú
Uvařenou Cerii pomeleme.
Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
Přidáme olej a drobně nakrájenou cibuli.
Na rozehřátém oleji zvolna orestujeme cibuli do zlatova.
Přidáme třený česnek, Mahá koření, cukr a mletý pepř. Krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
Přidáme sekaná nakládaná rajčata, osolíme a krátce povaříme.
Přidáme pomletou Cerii, bazalku a krátce povaříme.
Dohotovení
Předehřejeme troubu na 160 °C.
Dno zapékací nádoby potřeme připraveným bešamelem, na něj vyskládáme vrstvu kedlubnových plátků. Potřeme vrstvou ceriového ragú a posypeme nastrouhaným sýrem.
Postup opakujeme tak dlouho, dokud nespotřebujeme všechny ingredience.
Předposlední vrstva jsou kedlubnové plátky a poslední vrstva je bešamel.
Lassagně pečeme 60 minut při teplotě 160 °C. Povrch lassagní musí být krásně zlatavý, ale ne spálený!
Zapékané pokrmy je dobré po zapečení nechat 20 minut odstát. Při krájení se pak pokrm lépe porcuje.
Poznámky
Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.Alergeny: 6 Sója, 7 Mléko, 10 Hořčice.
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!