Tisk
Bylinkový bulgur s Cerií
Ideální jídlo nejen na letní čas. Rychle uvařený bulgur, zeleninka podle sezóny a pro doplnění bílkovin ještě plátek Cerie. Při vaření přidáváme do bulguru cibulku a trochu koření, je pak samá chuť. Zeleninu použijeme zrovna tu, která je po ruce.
Porce 4 porce
Kalorií
Ingredience
Bulgur
- 1 g celého kmínu
- 1 g celé bílé hořčice
- 40 ml oleje
- 85 g očištěné cibule
- 4 g česneku
- 1 g Mahá koření
- 240 g bulguru
- 480 ml vývaru nebo vody
- 1 špetka chilli
- 1 špetka kurkumy
- 1 špetka mletého pepře
- 6 g soli
Zelenina
- 20 ml oleje
- 100 g mrkve
- 1 kus červené papriky
- 1 kus zelené papriky
- 250 g červených cherry rajčátek
- 1 hrst čerstvého špenátu
- 1 g cukru
- 40 ml vývaru nebo vody
- 2 g lahůdkového droždí
- 1 špetka oregana
- 1 hrst čerstvé bazalky
- hrst zelené petrželky
Cerie
- 120 g uvařené Cerie Cerii připravíme podle receptu zde.
- 20 g olivového oleje
- 10 ml sojové omáčky
- 50 ml vývaru
Dohotovení
- 200 g restované Cerie,
- petrželová nať, pažitka, oregáno, tymián, bylinky, které máme po ruce
Instrukce
Příprava bulguru
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
- Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
- Přidáme bulgur, vývar či vodu, chilli, kurkumu, pepř a sůl. Vše smícháme a zvolna dusíme, až je bulgur měkký a voda vydušená.
Příprava zeleniny
- Na oleji orestujeme nakrájenou mrkev.
- Přidáme vývar či vodu, sůl, oregano a krátce podusíme, až je mrkev poloměkká.
- Přidáme nakrájená rajčátka, papriku a necháme prohřát.
- Nakonec přidáme lahůdkové droždí a bylinky.
Příprava Cerie
- Uvařenou Cerii nakrájíme na plátky a orestujeme z obou stran na oleji.
- Smícháme sojovou omáčku a vývar a promícháme s opečenou Cerií.
Dohotovení
- Podušenou zeleninu smícháme s uvařeným bulgurem a drobně nakrájenými bylinkami.
- Podáváme na talíři s plátky opečené Cerie a ozdobené bylinkami.
Poznámky
Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 7 Mléko, 9 Celer, 10 Hořčice.