Tisk
Dušené paprikové zelí hlávkové
Porce 4 porce
Kalorií
Ingredience
Zelí hlávkové
- 480 g očištěného hlávkového zelí
Bešamel
- 1 g celého kmínu
- 40 ml oleje
- 100 g očištěné cibule
- 2 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 2 g cukru
- 6 g mleté sladké papriky
- 30 g Hrašky na zahušťování
- 320 ml vývaru nebo vody
- 6 ml octa
- 4 g soli
Instrukce
Zelí
- Očištěné zelí rozkrojíme, zbavíme košťálů a nakrájíme na nudličky.
- Nudličky zelí krátce povaříme v osolené vodě a scedíme.
Bešamel
- Do prázdného hrnce vsypeme kmín celý.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
- Přidáme olej a drobně nakrájenou cibuli.
- Na rozehřátém oleji zvolna orestujeme cibuli do zlatova.
- Přidáme Mahá koření, mletý pepř, cukr, sladkou papriku a orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme Hrašku a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme vývarem, přidáme sůl, ocet a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se HRAŠKA nepřipaluje. Nakonec přidáme ocet a ještě krátce povaříme.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Dohotovení
- Zelí vmícháme do bešamelu. Krátce povaříme.
Poznámky
Alergeny: 10 Hořčice