Dušené paprikové zelí hlávkové

Tisk

Dušené paprikové zelí hlávkové

Kuchyně Diabetici, Vegetarián
Klíčové slovo Dušené, Hlavní jídlo, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Paprika, Slané, Zahuštěné, Zdravé vaření, Zdraví, Zelí
Porce 4 porce
Kalorií
Autor Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Zelí hlávkové

  • 480 g očištěného hlávkového zelí

Bešamel

  • 1 g celého kmínu
  • 40 ml oleje
  • 100 g očištěné cibule
  • 2 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 2 g cukru
  • 6 g mleté sladké papriky
  • 30 g Hrašky na zahušťování
  • 320 ml vývaru nebo vody
  • 6 ml octa
  • 4 g soli

Instrukce

Zelí

  • Očištěné zelí rozkrojíme, zbavíme košťálů a nakrájíme na nudličky.
  • Nudličky zelí krátce povaříme v osolené vodě a scedíme.

Bešamel

  • Do prázdného hrnce vsypeme kmín celý.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej a drobně nakrájenou cibuli.
  • Na rozehřátém oleji zvolna orestujeme cibuli do zlatova.
  • Přidáme Mahá koření, mletý pepř, cukr, sladkou papriku a orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme Hrašku a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme vývarem, přidáme sůl, ocet a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se HRAŠKA nepřipaluje. Nakonec přidáme ocet a ještě krátce povaříme.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.

Dohotovení

  • Zelí vmícháme do bešamelu. Krátce povaříme.

Poznámky

Alergeny: 10 Hořčice
Categories: Zeleninová jídla
X