Kroupové halušky se zelím
Ingredience
Kroupy
- 120 g krup
- 600 ml vody
- 4 g soli
Zelí dušené
- 1 g celého kmínu
- 60 ml oleje
- 170 g očištěné cibule
- 11 g česneku
- 1 g Mahá koření
- 470 g hlávkového zelí
- 200 g kysaného zelí
- 4 g soli
- 1 špetka mletého pepře
Dohotovení
- 200 g brynzy
Instrukce
Kroupy
- Kroupy přes noc namočíme do studené vody.
- Ráno vodu slijeme a kroupy uvaříme v osolené vodě, až jsou kroupy měkké a voda se vyvaří.
- Kroupy je potřeba vařit dlouho a pomalu ve větším množství vody. Kroupy při vaření stále nabírají tekutinu. Takto docílíme lahodné chuti krup.
Zelí
- Do prázdného hrnce vsypeme kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
- Přidáme olej a drobně nakrájenou cibuli.
- Na rozehřátém oleji zvolna orestujeme cibuli do zlatova.
- Přidáme třený česnek, Mahá koření a orestujeme.
- Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme hlávkové zelí a orestujeme.
- Přidáme kysané zelí, mletý pepř, sůl a ještě chvíli restujeme. Podle potřeby podlijeme vývarem, aby bylo zelí šťavnaté.
Dohotovení
- Kroupy smícháme se zelím a brynzou.
Poznámky
Skvělé je podávat tyto halušky s cibulkou usmaženou dozlatova.
Doporučujeme vám článek o kysaném zelí. Dozvíte se v něm o historii kysaného zelí a prozradíme vám, jak tento zázrak ještě jinak využít.
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!