Kroupové halušky se zelím

Tisk

Kroupové halušky se zelím

Kuchyně Diabetici, Vegetarián
Klíčové slovo Hlavní jídlo, Hraška, Hraška na zahušťování, Kroupy, Kysané zelí, Mahá koření, Slané, Zahuštěné, Zdravé vaření, Zdraví, Zelí
Porce 4 porce
Kalorií
Autor Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Kroupy

  • 120 g krup
  • 600 ml vody
  • 4 g soli

Zelí dušené

  • 1 g celého kmínu
  • 60 ml oleje
  • 170 g očištěné cibule
  • 11 g česneku
  • 1 g Mahá koření
  • 470 g hlávkového zelí
  • 200 g kysaného zelí
  • 4 g soli
  • 1 špetka mletého pepře

Dohotovení

  • 200 g brynzy

Instrukce

Kroupy

  • Kroupy přes noc namočíme do studené vody.
  • Ráno vodu slijeme a kroupy uvaříme v osolené vodě, až jsou kroupy měkké a voda se vyvaří.
  • Kroupy je potřeba vařit dlouho a pomalu ve větším množství vody. Kroupy při vaření stále nabírají tekutinu. Takto docílíme lahodné chuti krup.

Zelí

  • Do prázdného hrnce vsypeme kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej a drobně nakrájenou cibuli.
  • Na rozehřátém oleji zvolna orestujeme cibuli do zlatova.
  • Přidáme třený česnek, Mahá koření a orestujeme.
  • Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme hlávkové zelí a orestujeme.
  • Přidáme kysané zelí, mletý pepř, sůl a ještě chvíli restujeme. Podle potřeby podlijeme vývarem, aby bylo zelí šťavnaté.

Dohotovení

  • Kroupy smícháme se zelím a brynzou.

Poznámky

Skvělé je podávat tyto halušky s cibulkou usmaženou dozlatova.
Doporučujeme vám článek o kysaném zelí. Dozvíte se v něm o historii kysaného zelí a prozradíme vám, jak tento zázrak ještě jinak využít. 
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, 10 Hořčice
Categories: Zeleninová jídla
X