Špenátový nákyp – slaná žemlovka
Bešamel uvařený z Hrašky dodá nákypům lahodnou chuť a jemnost. Na přípravu nebudeme potřebovat ani vajíčka, Hraška vše krásně spojí. Když nám zbude chleba či pečivo, připravíme si z Hrašky a špenátu vynikající slanou žemlovku. Při přípravě nákypu můžeme chuť vylepšit přidáním sýru, ale i bez sýru je nákyp výtečný.
Ingredience
Kopřivový špenát
- 500 g špenátu
- 50 ml oleje
- 100 g cibule
- 3 g Mahá koření
- pepř mletý
- sůl
- 20 g česneku
Hraškový bešamel
- 80 g Hrašky na zahušťování
- 80 g sušeného sójového mléka
- 640 ml vody Místo vody a sušeného sójového mléka lze použít jiné živočišné či rostlinné mléko.
Dohotovení
- olej na vymazání formy
- 300 g veky nebo rohlíků
- 200 g strouhaného sýru
Instrukce
Špenát
- Na oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli dozlatova..
- Přidáme Mahá koření, mletý pepř a chvíli restujeme, dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme nakrájený špenát, osolíme a chvíli podusíme.
- Nakonec dochutíme třeným česnekem a muškátovým oříškem.
Hraškový bešamel
- Vodu přivedeme k varu.
- Za stálého míchání vsypeme Hrašku a sušené sojové mléko.
- Důkladně rozmixujeme ponorným mixérem a přivedeme k varu.
- Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Nakonec bešamel důkladně rozmixujeme.
Dohotovení
- Předehřejeme troubu na 160 – 180 °C.
- Veku nebo rohlíky nakrájíme na plátky.
- Dno zapékací nádoby vytřeme olejem. Dno vyskládáme plátky veky nebo rohlíků, potřeme připraveným bešamelem, poklademe připraveným špenátem, posypeme strouhaným sýrem a přelijeme bešamelem.
- Postupujeme, až spotřebujeme všechny suroviny. Poslední vrstvu tvoří plátky veky, kterou zalijeme bešamelem.
- Pečeme v předehřáté troubě 30 minut při teplotě 160 °C. Doba pečení je závislá na výšce nákypu v zapékací nádobě.
- Před podáváním necháme nákyp 15 minut odpočinout, lépe se pak krájí na úhledné porce.
Servírování
- Podáváme k bramborové kaši, s italským dresingem a zeleninovým salátem nebo za studena na obložený chléb.
Poznámky
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, 7 Mléko
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!