Špenátový nákyp – slaná žemlovka

    Můžete sdílet na:
    Bešamel uvařený z Hrašky dodá nákypům lahodnou chuť a jemnost. Na přípravu nebudeme potřebovat ani vajíčka, Hraška vše krásně spojí.
    Když nám zbude chleba či pečivo, připravíme si z Hrašky a špenátu vynikající slanou žemlovku.
    Při přípravě nákypu můžeme chuť vylepšit přidáním sýru, ale i bez sýru je nákyp výtečný.
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
      

    Kopřivový špenát

    • 500 g špenátu
    • 50 ml oleje
    • 100 g cibule
    • 3 g Mahá koření
    • pepř mletý
    • sůl
    • 20 g česneku

    Hraškový bešamel

    • 80 g Hrašky na zahušťování
    • 80 g sušeného sójového mléka
    • 640 ml vody Místo vody a sušeného sójového mléka lze použít jiné živočišné či rostlinné mléko.

    Dohotovení

    • olej na vymazání formy
    • 300 g veky nebo rohlíků
    • 200 g strouhaného sýru

    Instrukce
     

    Špenát

    • Na oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli dozlatova..
    • Přidáme Mahá koření, mletý pepř a chvíli restujeme, dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
    • Přidáme nakrájený špenát, osolíme a chvíli podusíme.
    • Nakonec dochutíme třeným česnekem a muškátovým oříškem.

    Hraškový bešamel

    • Vodu přivedeme k varu.
    • Za stálého míchání vsypeme Hrašku a sušené sojové mléko.
    • Důkladně rozmixujeme ponorným mixérem a přivedeme k varu.
    • Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Nakonec bešamel důkladně rozmixujeme.

    Dohotovení

    • Předehřejeme troubu na 160 – 180 °C.
    • Veku nebo rohlíky nakrájíme na plátky.
    • Dno zapékací nádoby vytřeme olejem. Dno vyskládáme plátky veky nebo rohlíků, potřeme připraveným bešamelem, poklademe připraveným špenátem, posypeme strouhaným sýrem a přelijeme bešamelem.
    • Postupujeme, až spotřebujeme všechny suroviny. Poslední vrstvu tvoří plátky veky, kterou zalijeme bešamelem.
    • Pečeme v předehřáté troubě 30 minut při teplotě 160 °C. Doba pečení je závislá na výšce nákypu v zapékací nádobě.
    • Před podáváním necháme nákyp 15 minut odpočinout, lépe se pak krájí na úhledné porce.

    Servírování

    • Podáváme k bramborové kaši, s italským dresingem a zeleninovým salátem nebo za studena na obložený chléb.

    Poznámky

     
    Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, 7 Mléko
    Klíčové slovo Hraška, Hraška na zahušťování, Nákyp, Slané, Špenát, Vařené, Zdravé vaření
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: