Bešamel uvařený z Hrašky dodá nákypům lahodnou chuť a jemnost. Na přípravu nebudeme potřebovat ani vajíčka, Hraška vše krásně spojí. Když nám zbude chleba či pečivo, připravíme si z Hrašky a špenátu vynikající slanou žemlovku. Při přípravě nákypu můžeme chuť vylepšit přidáním sýru, ale i bez sýru je nákyp výtečný.
640mlvodyMísto vody a sušeného sójového mléka lze použít jiné živočišné či rostlinné mléko.
Dohotovení
olej na vymazání formy
300g veky nebo rohlíků
200gstrouhaného sýru
Instrukce
Špenát
Na oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli dozlatova..
Přidáme Mahá koření, mletý pepř a chvíli restujeme, dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
Přidáme nakrájený špenát, osolíme a chvíli podusíme.
Nakonec dochutíme třeným česnekem a muškátovým oříškem.
Hraškový bešamel
Vodu přivedeme k varu.
Za stálého míchání vsypeme Hrašku a smetanu.
Důkladně rozmixujeme ponorným mixérem a přivedeme k varu.
Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.