Tisk
Klasické linecké bezlepkové
Nejen pro vánoční čas. Pro podporu soudržnosti těsta, jsme přidali Hrašku vanilka. Linecké těsto pěkně drží a přitom se rozpadá na jazyku.
Porce 0
Kalorií
Ingredience
Těsto
- 550 g Schär Mix it mouky universal
- 200 g moučkového cukru
- 1 špetka soli
- 25 g Hrašky Vanilka
- 300 g másla
- 1/2 líže citronové šťávy
- 12 g vanilkového aroma
- voda / mléko případně dle potřeby
Dohotovení
- oblibená marmeláda
Instrukce
Příprava těsta
- Cukr a mouku přesejeme přes jemné síto.
- Smícháme všechny suché suroviny dohromady.
- Studené máslo nakrájíme na kousky a přidáme do suché směsi.
- Ze všech surovin rychle vypracujeme těsto, nejlépe v robotu.
- Přidáme citronovou šťávu a podle potřeby další tekutinu tak, aby bylo těsto o něco řidší.
- Těsto necháme v chladnu odpočinout minimálně 1 hodinu, nejlépe přes noc.
- Odleželé těsto vyválíme na tloušťku cca 3 mm, vypichujeme vybrané tvary, které přeneseme na vymazaný plech.
- Linecké pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C 10 minut a pak podle barvy ještě dopékáme a otáčíme plechy, aby těsto bylo všude stejně upečené.
Dohotovení
- Po vychladnutí slepujeme linecké oblíbenou marmeládou.
- Je dobré ho nechat pár dní uležet, aby zvlhlo.