Klasické linecké bezlepkové

Tisk

Klasické linecké bezlepkové

Nejen pro vánoční čas. Pro podporu soudržnosti těsta, jsme přidali Hrašku vanilka. Linecké těsto pěkně drží a přitom se rozpadá na jazyku.
Strava Vegan
Klíčové slovo bezlepkové, Cukroví, Dezert, Hraška, Hraška Vanilka, Linecké, Sladké, Svačina
Porce 0
Kalorií
Autor Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Těsto

  • 550 g Schär Mix it mouky universal
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 špetka soli
  • 25 g Hrašky Vanilka
  • 300 g másla
  • 1/2 líže citronové šťávy
  • 12 g vanilkového aroma
  • voda / mléko případně dle potřeby

Dohotovení

  • oblibená marmeláda

Instrukce

Příprava těsta

  • Cukr a mouku přesejeme přes jemné síto.
  • Smícháme všechny suché suroviny dohromady.
  • Studené máslo nakrájíme na kousky a přidáme do suché směsi.
  • Ze všech surovin rychle vypracujeme těsto, nejlépe v robotu.
  • Přidáme citronovou šťávu a podle potřeby další tekutinu tak, aby bylo těsto o něco řidší.
  • Těsto necháme v chladnu odpočinout minimálně 1 hodinu, nejlépe přes noc.
  • Odleželé těsto vyválíme na tloušťku cca 3 mm, vypichujeme vybrané tvary, které přeneseme na vymazaný plech.
  • Linecké pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C 10 minut a pak podle barvy ještě dopékáme a otáčíme plechy, aby těsto bylo všude stejně upečené.

Dohotovení

  • Po vychladnutí slepujeme linecké oblíbenou marmeládou.
  • Je dobré ho nechat pár dní uležet, aby zvlhlo.
Categories: Cukroví
X