Tisk
Vanilkové rohlíčky
Cukroví, které provoní celý náš dům a dá nám vědět, že Vánoce tu budou za chvíli.
Porce 0
Kalorií
Ingredience
Těsto na vanilkové rohlíčky
- 100 g celozrnné mouky
- 300 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 150 g jemně mletých vlašských ořechů
- 25 g Hrašky Vanilka
- 1 špetka soli
- 300 g másla nebo kokosového tuku
- 12 g vanilkového aroma
- vody / mléka dle potřeby
Dohotovení
- 5 ks vanilkového cukru
- 70 g moučkového cukru
Instrukce
- Prosátou ořechy a mouku smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme vláčné těsto. Podle potřeby přidáme vodu nebo mléko.
- Těsto necháme odležet jednu hodinu, nejlépe však přes noc v lednici.
- Z těsta vyválíme váleček, který nakrájíme na menší válečky ze kterých tvarujeme zahlé rohlíčky.
- Rohlíčky pečeme na suchém plechu v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 10 minut. Rohlíčky by měli mít se spodu lehce zezlátlé.
Dohotovení
- Po vytažení počkáme přibližně 3 minuty, aby rohlíčku trošku zchladli. Poté je opatrně obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
- Rohlíčky obalujte opravdu opatrně. V tomto momentu jsou hodně křehké.
Poznámky
- Doporučujeme ořechy před pečením opražit v troubě nebo na pánvi. Opražení dodá cukroví výraznější oříškovou chuť.
- Těsto odležením změní svou konzistenci a to díky vyššímu obsahu celozrnné mouky. Proto je lepší udělat těsto při zadělávání trošku řidší než běžně děláte.