Jablečný dezert

Tisk

Jablečný dezert

Strava Vegan
Klíčové slovo Dezert, Hraška, Jablka, Ořechy, Sladké, Svačina, Zákusek
Porce 0
Kalorií
Autor Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Korpus

  • 45 g opražených ořechů
  • 75 ml slunečnicového nebo kokosového oleje
  • 10 g Hrašky Vanilka
  • 10 g celozrnné mouky
  • 125 g třtinového cukru
  • 1 špetka soli
  • 155 g polohrubé mouky
  • 30 g čokolády
  • 3 g prášku do pečiva
  • 2 g sody na pečení
  • 15 g sušeného sójového mléka
  • 150 ml vody Místo vody a sušeného sójové mléka lze použít jiné živočišné či rostlinné mléko.

Krém

  • 100 ml slunečnicového nebo kokosového oleje
  • 100 g Hrašky Vanilka
  • 100 g cukru
  • 1 špetka soli
  • 100 g sušeného sójového mléka
  • 700 ml vody Místo vody a sušeného sójové mléka lze použít jiné živočišné či rostlinné mléko.
  • 300 g jablek
  • citronová šťáva – podle chuti, záleží na kyselosti jablek
  • 10 g skořice

Instrukce

Korpus

  • Troubu předehřejeme na 160 °C.
  • Ořechy nasekáme na drobné kousky.
  • Smícháme všechny suché suroviny.
  • Kypřící prášek a sodu přesijeme přes sítko do suchých surovin. Promícháme.
  • Přidáme odvážený olej a vodu. Vše důkladně promícháme.
  • Hmotu nalijeme do vymazané a moukou vysypané nádoby
  • Pečeme 20 minut při 160 °C.
  • Zkontrolujeme zda je těsto dobře propečené a podle potřeby ho případně dopečeme.

Krém

  • V misce promícháme Hrašku Vanilka, sójové sušené mléko, cukr a sůl.
  • Vodu a olej přivedeme k varu.
  • Za stálého míchání vsypeme připravenou směs.
  • Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 15 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Uvařený krém důkladně rozšleháme ponorným mixérem.
  • Přidáme nakrájená jablíčka na kostičky, skořici a citronovou šťávu. Vše vaříme ještě 10 minut.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Hotový krém nalijeme do dortové formy na připravený korpus.

Dohotovení

  • Dort necháme vychladnou. Nejlépe přes noc.
  • Hotový zákusek můžeme posypat nasekanými oříšky, zalít ovocným agarem, polít čokoládou, nebo ho nechat jenom tak.

Poznámky

Alergeny: 1 Lepek (pšenice), 6 Sója, 8 Skořápkové plody
Categories: Dezerty
X