Tisk
Jablečný dezert
Porce 0
Kalorií
Ingredience
Korpus
- 45 g opražených ořechů
- 75 ml slunečnicového nebo kokosového oleje
- 10 g Hrašky Vanilka
- 10 g celozrnné mouky
- 125 g třtinového cukru
- 1 špetka soli
- 155 g polohrubé mouky
- 30 g čokolády
- 3 g prášku do pečiva
- 2 g sody na pečení
- 15 g sušeného sójového mléka
- 150 ml vody Místo vody a sušeného sójové mléka lze použít jiné živočišné či rostlinné mléko.
Krém
- 100 ml slunečnicového nebo kokosového oleje
- 100 g Hrašky Vanilka
- 100 g cukru
- 1 špetka soli
- 100 g sušeného sójového mléka
- 700 ml vody Místo vody a sušeného sójové mléka lze použít jiné živočišné či rostlinné mléko.
- 300 g jablek
- citronová šťáva – podle chuti, záleží na kyselosti jablek
- 10 g skořice
Instrukce
Korpus
- Troubu předehřejeme na 160 °C.
- Ořechy nasekáme na drobné kousky.
- Smícháme všechny suché suroviny.
- Kypřící prášek a sodu přesijeme přes sítko do suchých surovin. Promícháme.
- Přidáme odvážený olej a vodu. Vše důkladně promícháme.
- Hmotu nalijeme do vymazané a moukou vysypané nádoby
- Pečeme 20 minut při 160 °C.
- Zkontrolujeme zda je těsto dobře propečené a podle potřeby ho případně dopečeme.
Krém
- V misce promícháme Hrašku Vanilka, sójové sušené mléko, cukr a sůl.
- Vodu a olej přivedeme k varu.
- Za stálého míchání vsypeme připravenou směs.
- Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 15 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Uvařený krém důkladně rozšleháme ponorným mixérem.
- Přidáme nakrájená jablíčka na kostičky, skořici a citronovou šťávu. Vše vaříme ještě 10 minut.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Hotový krém nalijeme do dortové formy na připravený korpus.
Dohotovení
- Dort necháme vychladnou. Nejlépe přes noc.
- Hotový zákusek můžeme posypat nasekanými oříšky, zalít ovocným agarem, polít čokoládou, nebo ho nechat jenom tak.
Poznámky
Alergeny: 1 Lepek (pšenice), 6 Sója, 8 Skořápkové plody