Lehký vanilkový krém

Tisk

Tartaletky (košíčky) s ovocem a lehkým vanilkový krémem

Tartaletka je dezert, který má každý rád. Křehké linecké těsto s jemným vanilkovým krémem a příjemně nakyslým čerstvým ovocem.
Náš krém je připravený z Hrašky Vanilka a tak zákusek vyniká nejen chutí, ale i nebývalou výživnou hodnotu.
Klíčové slovo Hraška Vanilka, Krém, Zdravé vaření
Porce 1 kg
Kalorií
Autor Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Těsto

  • 200 g hladké mouky
  • 50 g jemně mleté celozrnné mouky
  • 120 g jemně mletého třtinového cukru na moučku
  • 120 g másla
  • 1 lžíce citronové šťávy a vody dáme dle potřeby

Vanilkový krém s agarem

  • 150 g másla nebo kokosového oleje
  • 150 g Hrašky Vanilka
  • 200 g cukru
  • 1 špetka soli
  • 1000 ml mléka Může být i rostlinné.
  • 1 balení dortového želé nebo agaru Použijeme množství agaru uvedeného v návodu od výrobce na 250 ml vody.
  • 250 ml vody

Ovoce

Instrukce

Příprava tartaletek, košíčků či korpusu

  • Studené máslo nakrájíme na kostky.
  • Mouku, cukr, studené máslo a sůl smícháme ručně nebo v robotu na drobenku.
  • Přidáme citronovou šťávu a vodu a rychle zamícháme na vláčné těsto. Celozrnná mouka má větší nasákavost oproti bílé mouce, proto zaděláváme těsto o něco řidší konzistence.
  • Těsto zabalíme do folie a necháme v ledničce odpočinout alespoň 2 hodiny.
  • Z těsta vyválíme plát silný 3 mm a formičkami vykrájíme kolečka.
  • Vykrojená kolečka vložíme do formiček a vytlačíme až nahoru k okrajům.
  • Upečeme v troubě vyhřáté na 180°C do zlatava.
  • Z těsta můžeme upéct i jeden velký koláč.

Příprava krému

  • V misce promícháme Hrašku Vanilka, sójové sušené mléko, cukr a sůl.
  • Vodu a olej přivedeme k varu.
  • Za stálého míchání vsypeme připravenou směs.
  • Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Dortové želé nebo agar rozmícháme ve 250 ml studené vody.
  • Želé nalijeme do uvařeného krému a za stálého míchání povaříme 1 minutu.
  • Uvařený krém důkladně rozšleháme ponorným mixérem.
  • Šlehání je důležité, aby byl krém nadýchaný.

Dohotovení

  • Vyšlehaný krém rozléváme do připravených korpusů, necháme vychladnout a zdobíme ovocem.
  • Krém můžeme nalít i do pohárů či misek, nebo ho použít na přípravu moučníků.
  • Lze přidat kakao, kávu, … a vytvořit chuťové variace.

Poznámky

Tento krém je tak lahodný a výživný, nikoho nenapadne v něm hledat hrách.
Sušené sójové mléko a vodu můžeme nahradit jakýmkoli mlékem.
Alergeny: V případě použití živočišného mléka alergen 7 Mléko
Categories: Dezerty
X