Tisk
Jablková žemlovka
Žemlovka je tradiční český pokrm. Oproti klasickému receptu, jsou v naší žemlovce vejce nahrazená krémem z Hrašky Vanilka. Krém pečivo a jablka krásně spojí. Žemlovka má vynikající chuť a je velmi výživná. Nikdo by v tomto jídle nehledal hrách.
Porce 4 porce
Kalorií
Ingredience
Jablka
- 500 g očištěných jablek 2 velká
- 50 g rozinek půl sáčku
- citronová šťáva z jednoho citronu
- mletá skořice
Krém
- 100 g Hrašky Vanilka
- 100 g třtinového nebo krystalového cukru
- 100 g sušeného sójového mléka
- 1000 ml vody Místo vody a sušeného sójové mléka lze použít jiné živočišné či rostlinné mléko.
- 100 ml slunečnicového nebo kokosového oleje
Dohotovení
- olej na vymazání plechu
- 300 – 500 g veky nebo rohlíků nejlepé celozrnných
Instrukce
Jablka
- Jablka očistíme, zbavíme jadřinců, nastrouháme na plátky a pokapeme citronovou šťávou.
- Rozinky spaříme.
- Jablka smícháme se spařenými rozinkami, skořicí a citronovou šťávou.
- Nastrouhaná jablka můžeme nejprve podusit, tím se zkrátí doba zapékání.
Krém
- Smícháme Hrašku Vanilka, sušené sójové mléko a cukr.
- Vodu a olej přivedeme k varu.
- Za stálého míchání vsypeme připravenou směs (Hraška Vanilka, cukr, sůl) a dobře promícháme.
- Důkladně rozmixujeme ponorným mixérem a přivedeme k varu.
- Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Nakonec krém důkladně rozmixujeme.
Dohotovení
- Předehřejeme troubu na 160 – 180 °C.
- Veku nebo rohlíky nakrájíme na plátky.
- Dno zapékací nádoby vytřeme olejem. Dno vyskládáme plátky veky nebo rohlíků, potřeme připraveným krémem, poklademe připravenými jablky a přelijeme krémem.
- Tak postupujeme, až spotřebujeme všechny suroviny. Poslední vrstvu tvoří plátky veky, kterou zalijeme krémem.
- Pečeme v předehřáté troubě 40 minut při teplotě 160 °C. Jablka můžeme předem podusit, pak se doba pečení zkrátí na 20 minut. Čas propečení je závislý na výšce žemlovky.
- Před podáváním necháme 15 minut odpočinout, porce se pak lépe krájí.
Poznámky
Citronová šťáva uchovává svěžest a šťavnatost v jablkách při zapékání.
.
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója