Jablková žemlovka

Tisk

Jablková žemlovka

Žemlovka je tradiční český pokrm. Oproti klasickému receptu, jsou v naší žemlovce vejce nahrazená krémem z Hrašky Vanilka. Krém pečivo a jablka krásně spojí. Žemlovka má vynikající chuť a je velmi výživná. Nikdo by v tomto jídle nehledal hrách.
Strava Vegan
Klíčové slovo Hraška, Hraška Vanilka, Jablka, Sladké, Vařené, Zdravé vaření, Žemlovka
Porce 4 porce
Kalorií
Autor Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Jablka

  • 500 g očištěných jablek 2 velká
  • 50 g rozinek půl sáčku
  • citronová šťáva z jednoho citronu
  • mletá skořice

Krém

  • 100 g Hrašky Vanilka
  • 100 g třtinového nebo krystalového cukru
  • 100 g sušeného sójového mléka
  • 1000 ml vody Místo vody a sušeného sójové mléka lze použít jiné živočišné či rostlinné mléko.
  • 100 ml slunečnicového nebo kokosového oleje

Dohotovení

  • olej na vymazání plechu
  • 300 – 500 g veky nebo rohlíků nejlepé celozrnných

Instrukce

Jablka

  • Jablka očistíme, zbavíme jadřinců, nastrouháme na plátky a pokapeme citronovou šťávou.
  • Rozinky spaříme.
  • Jablka smícháme se spařenými rozinkami, skořicí a citronovou šťávou.
  • Nastrouhaná jablka můžeme nejprve podusit, tím se zkrátí doba zapékání.

Krém

  • Smícháme Hrašku Vanilka, sušené sójové mléko a cukr.
  • Vodu a olej přivedeme k varu.
  • Za stálého míchání vsypeme připravenou směs (Hraška Vanilka, cukr, sůl) a dobře promícháme.
  • Důkladně rozmixujeme ponorným mixérem a přivedeme k varu.
  • Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Nakonec krém důkladně rozmixujeme.

Dohotovení

  • Předehřejeme troubu na 160 – 180 °C.
  • Veku nebo rohlíky nakrájíme na plátky.
  • Dno zapékací nádoby vytřeme olejem. Dno vyskládáme plátky veky nebo rohlíků, potřeme připraveným krémem, poklademe připravenými jablky a přelijeme krémem.
  • Tak postupujeme, až spotřebujeme všechny suroviny. Poslední vrstvu tvoří plátky veky, kterou zalijeme krémem.
  • Pečeme v předehřáté troubě 40 minut při teplotě 160 °C. Jablka můžeme předem podusit, pak se doba pečení zkrátí na 20 minut. Čas propečení je závislý na výšce žemlovky.
  • Před podáváním necháme 15 minut odpočinout, porce se pak lépe krájí.

Poznámky

Citronová šťáva uchovává svěžest a šťavnatost v jablkách při zapékání.
.
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója
Categories: Sladká jídla
X