Tisk
Jáhlová kaše
Dobře provařená jáhlová kaše s Hraškou je lahodná a sytá.Tajemství lahodných kaší je ukryto v dlouhém a pomalém vaření.
Porce 4 porce
Kalorií
Ingredience
- 140 g jáhel
- 1200 ml vody Místo vody a sušeného sójové mléka lze použít jiné živočišné či rostlinné mléko.
- 120 g sušeného sójového mléka
- 80 g Hrašky Vanilka
- 100 g třtinového cukru
- 1 špetka soli
- 80 ml slunečnicového nebo kokosového oleje
- 20 g rozinek
Instrukce
Příprava jáhly
- Jáhly 3x zalijeme vařící vodou a scedíme.
Jáhlová kaše
- Hrašku Vanilka, cukr, sušené sojové mléko a sůl dobře promícháme.
- Jáhly zalijeme odměřeným množstvím vody, přidáme tuk a přivedeme k varu.
- Jáhly zvolna vaříme, až jsou poloměkká.
- Za stálého míchání vsypeme připravenou směs (Hraška Vanilka, cukr, sušené sojové mléko a sůl) a dobře promícháme.
- Tímto postupem se Hraška dobře rozmíchá a nevytvoří se žmolky.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit kaši zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Hotová kaše je lahodná, není cítit po hrachu a jáhly jsou rozvařené.
Servírování
- Kaši můžeme servírovat s čerstvým ovocem, marmeládami, kompoty, oříšky a dalšími dobrotami.
Poznámky
Kaši můžeme nechat vychladnout v misce a pak vyklopit a podávat jako dezert.
Kaši vaříme spolu s cukrem a tukem, získáme lahodnější chuť a spotřebujeme méně cukru a tuku, než bychom spotřebovali při posypání kaše cukrem a zalitím tukem přímo.
Dlouho vařená kaše je lépe stravitelná.
Proč vaříme kaši s Hraškou Vanilka?
Hraška Vanilka dodá do jídla sytivost a výživnost. Podaří se nám do jídla zařadit luštěniny a při správném postupu při vaření nikdo nepozná, že je do kaše přidám hrách.
Alergeny: 6 Sója