Tisk
Maková žemlovka se švestkama
Žemlovka je tradiční český pokrm, když nám zbude sladké či jiné pečivo. Je výborná teplá i za studena.Mák a švestky v dokonalé kombinaci chuti a k tomu v žemlovce. Vyzkoušejte, je to neuvěřitelně dobré. Vejce jsme nahradili krémem z Hrašky Vanilka. Nikdo by v tomto jídle nehledal hrách.
Porce 4 porce
Kalorií
Ingredience
Krém z Hrašky Vanilka
- 40 g Hrašky Vanilka
- 100 g třtinového nebo krystalového cukru
- 60 g sušeného sójového mléka
- 600 ml vody Místo vody a sušeného sójové mléka lze použít jiné živočišné či rostlinné mléko.
- 100 ml slunečnicového nebo kokosového oleje, másla
- 120 g mletého máku
Dohotovení
- olej na vymazání plechu
- 300 g veky nebo rohlíků nejlepé celozrnných
- 500 g kompotovaných švestek nebo povidel
Instrukce
Krém
- Ochutnáme, za mák není hořký.
- Smícháme Hrašku Vanilka, sušené sójové mléko a cukr.
- Místo sušeného sójového mléka můžeme použít jakékoli jiné mléko. Je třeba počítat s tím, že každé mléko má jiné vlastnosti.
- Vodu a olej přivedeme k varu.
- Za stálého míchání vsypeme připravenou směs (Hraška Vanilka, cukr, sůl) a dobře promícháme.
- Důkladně rozmixujeme ponorným mixérem a přivedeme k varu.
- Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- 5 minut před koncem varu přidáme mletý mák a důkladně mícháme, protože krém bude mít tendenci se připalovat.
- Je dobré mák důkladně provařit, protože varem změkne a je jemnější.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Nakonec krém důkladně rozmixujeme ponorným mixérem.
Dohotovení
- Předehřejeme troubu na 160 – 180 °C.
- Veku nebo rohlíky nakrájíme na plátky.
- Dno zapékací nádoby vytřeme olejem. Dno vyskládáme plátky veky nebo rohlíků, potřeme připraveným krémem a poklademe vypeckovanými švestkami.
- Tak postupujeme, až spotřebujeme všechny suroviny. Poslední vrstvu tvoří plátky veky, kterou zalijeme krémem.
- Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 160 °C 20 minut. Čas upravíme podle výšky žemlovky.
- Před podáváním necháme žemlovku15 minut odpočinout, porce se pak lépe krájí, neboť se jednotlivé suroviny lépe propojí.
Poznámky
.
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója