Maková žemlovka se švestkama

Tisk

Maková žemlovka se švestkama

Žemlovka je tradiční český pokrm, když nám zbude sladké či jiné pečivo. Je výborná teplá i za studena.
Mák a švestky v dokonalé kombinaci chuti a k tomu v žemlovce. Vyzkoušejte, je to neuvěřitelně dobré. Vejce jsme nahradili krémem z Hrašky Vanilka. Nikdo by v tomto jídle nehledal hrách.
Strava Vegan
Klíčové slovo Hraška, Hraška Vanilka, Mák, Sladké, švestky, Vařené, Vegan, Zdravé vaření, Žemlovka
Porce 4 porce
Kalorií
Autor Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Krém z Hrašky Vanilka

  • 40 g Hrašky Vanilka
  • 100 g třtinového nebo krystalového cukru
  • 60 g sušeného sójového mléka
  • 600 ml vody Místo vody a sušeného sójové mléka lze použít jiné živočišné či rostlinné mléko.
  • 100 ml slunečnicového nebo kokosového oleje, másla
  • 120 g mletého máku

Dohotovení

  • olej na vymazání plechu
  • 300 g veky nebo rohlíků nejlepé celozrnných
  • 500 g kompotovaných švestek nebo povidel

Instrukce

Krém

  • Ochutnáme, za mák není hořký.
  • Smícháme Hrašku Vanilka, sušené sójové mléko a cukr.
  • Místo sušeného sójového mléka můžeme použít jakékoli jiné mléko. Je třeba počítat s tím, že každé mléko má jiné vlastnosti.
  • Vodu a olej přivedeme k varu.
  • Za stálého míchání vsypeme připravenou směs (Hraška Vanilka, cukr, sůl) a dobře promícháme.
  • Důkladně rozmixujeme ponorným mixérem a přivedeme k varu.
  • Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • 5 minut před koncem varu přidáme mletý mák a důkladně mícháme, protože krém bude mít tendenci se připalovat.
  • Je dobré mák důkladně provařit, protože varem změkne a je jemnější.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Nakonec krém důkladně rozmixujeme ponorným mixérem.

Dohotovení

  • Předehřejeme troubu na 160 – 180 °C.
  • Veku nebo rohlíky nakrájíme na plátky.
  • Dno zapékací nádoby vytřeme olejem. Dno vyskládáme plátky veky nebo rohlíků, potřeme připraveným krémem a poklademe vypeckovanými švestkami.
  • Tak postupujeme, až spotřebujeme všechny suroviny. Poslední vrstvu tvoří plátky veky, kterou zalijeme krémem.
  • Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 160 °C 20 minut. Čas upravíme podle výšky žemlovky.
  • Před podáváním necháme žemlovku15 minut odpočinout, porce se pak lépe krájí, neboť se jednotlivé suroviny lépe propojí.

Poznámky

 
.
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója
Categories: Sladká jídla
X