Žemlovka je tradiční český pokrm, když nám zbude sladké či jiné pečivo. Je výborná teplá i za studena.Mák a švestky v dokonalé kombinaci chuti a k tomu v žemlovce. Vyzkoušejte, je to neuvěřitelně dobré. Vejce jsme nahradili krémem z Hrašky Vanilka. Nikdo by v tomto jídle nehledal hrách.
Mléko a olej přivedeme k varu a za stálého míchání vsypeme Hrašku Vanilku, cukr, sůl a dobře vše promícháme. Důkladně rozmixujeme ponorným mixérem a přivedeme k varu.
Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
5 minut před koncem varu přidáme mletý mák a důkladně mícháme, protože krém bude mít tendenci se připalovat.
Je dobré mák důkladně provařit, protože varem změkne a je jemnější.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Nakonec krém důkladně rozmixujeme ponorným mixérem.
Dohotovení
Předehřejeme troubu na 160 - 180 °C.
Veku nebo rohlíky nakrájíme na plátky.
Dno zapékací nádoby vytřeme olejem. Dno vyskládáme plátky veky nebo rohlíků, potřeme připraveným krémem a poklademe vypeckovanými švestkami.
Tak postupujeme, až spotřebujeme všechny suroviny. Poslední vrstvu tvoří plátky veky, kterou zalijeme krémem.
Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 160 °C 20 minut. Čas upravíme podle výšky žemlovky.
Před podáváním necháme žemlovku15 minut odpočinout, porce se pak lépe krájí, neboť se jednotlivé suroviny lépe propojí.
Poznámky
Pokud vás zajímá, proč jíst mák a další recepty s mákem, tak si určitě přečtěte náš článek.Pokud použijete bezlepkové pečivo, je tento recept vhodný i pro lidi s bezlepkovou dietou.Alergeny: 1 Lepek
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!