Žemlovka je tradiční český pokrm, když nám zbude sladké či jiné pečivo. Je výborná teplá i za studena.Mák a švestky v dokonalé kombinaci chuti a k tomu v žemlovce. Vyzkoušejte, je to neuvěřitelně dobré. Vejce jsme nahradili krémem z Hrašky Vanilka. Nikdo by v tomto jídle nehledal hrách.
600mlvodyMísto vody a sušeného sójové mléka lze použít jiné živočišné či rostlinné mléko.
100mlslunečnicového nebo kokosového oleje, másla
120gmletého máku
Dohotovení
olej na vymazání plechu
300g veky nebo rohlíků nejlepé celozrnných
500gkompotovaných švestek nebo povidel
Instrukce
Krém
Ochutnáme, za mák není hořký.
Smícháme Hrašku Vanilka, sušené sójové mléko a cukr.
Místo sušeného sójového mléka můžeme použít jakékoli jiné mléko. Je třeba počítat s tím, že každé mléko má jiné vlastnosti.
Vodu a olej přivedeme k varu.
Za stálého míchání vsypeme připravenou směs (Hraška Vanilka, cukr, sůl) a dobře promícháme.
Důkladně rozmixujeme ponorným mixérem a přivedeme k varu.
Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
5 minut před koncem varu přidáme mletý mák a důkladně mícháme, protože krém bude mít tendenci se připalovat.
Je dobré mák důkladně provařit, protože varem změkne a je jemnější.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Nakonec krém důkladně rozmixujeme ponorným mixérem.
Dohotovení
Předehřejeme troubu na 160 - 180 °C.
Veku nebo rohlíky nakrájíme na plátky.
Dno zapékací nádoby vytřeme olejem. Dno vyskládáme plátky veky nebo rohlíků, potřeme připraveným krémem a poklademe vypeckovanými švestkami.
Tak postupujeme, až spotřebujeme všechny suroviny. Poslední vrstvu tvoří plátky veky, kterou zalijeme krémem.
Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 160 °C 20 minut. Čas upravíme podle výšky žemlovky.
Před podáváním necháme žemlovku15 minut odpočinout, porce se pak lépe krájí, neboť se jednotlivé suroviny lépe propojí.
Poznámky
.Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!