Tisk
Maková pomazánka
Mák je nejen chutný, ale i velmi zdravý. Je to přírodní unikát. Stojí za to ho zařazovat pravidelně do jídelníčku a ve spojení s Hraškou Vanilka vytvoříme zdravou lahůdku. Mák povařením změkne, je jemný, vláčný a šťavnatý. Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu. Marmeláda pomazánce dodá nakyslou chuť a čokoláda promění tuto pomazánku v opravdovou lahůdku.
Porce 0
Kalorií
Ingredience
Hraškové máslo
- 50 g Hrašky Vanilka
- 100 g sušeného sójového mléka
- 100 g třtinového cukru
- 1 špetka soli
- 150 ml slunečnicového nebo kokosového oleje
- 600 ml vody Vodu můžeme nahradit jakýmkoli mlékem
- 150 g mletého máku
Ochucení pomazánky
- 50 g pikantní marmelády višňová, meruňková, rybízová podle chuti
- 50 g čokolády, není nutné podle chuti
- rum dle chuti / není nutné
Instrukce
- V misce promícháme směs Hrašky Vanilka, sójového sušeného mléka, cukru mletého máku a soli.
- Sušené sójové mléko můžeme nahradit jakýmkoli jiným druhem mléka. Je třeba však počítat s tím, že každé mléko má při vaření jiné vlastnosti.
- Vodu a olej přivedeme k varu.
- Za stálého míchání vsypeme připravenou směs.
- Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu. Mák povařením změkne, je jemný, vláčný a šťávnatý.
- Nakonec podle chuti přidáme pikantní marmeládu, čokoládu či rum.Chuť makové pomazánky je jemná, přidáním marmelády či čokolády získáme pokaždé novou chuť.
- Vyšleháme ponorným mixerem na hladký krém.
- Necháme vychladnout.
Způsob podávání
- Tato pomazánka je velmi lahodná a výživná, podáváme s pečivem anebo jako dezert. Ta naše je podávána na kolečku banánu.
Poznámky
Na přípravu sladkého hraškového másla je důležité použít kvalitní olej bez příchuti, např. slunečnicový.
Alergeny: 6 Sója, v případě použití živočišného mléka alergen 7 Mléko