Čokoládový dort s banánem

Tisk

Čokoládový dort s banánem

Čokoláda a banán je dokonalé spojení. Jedna naše slovenská kamarádka říká, tento dezert je "prudko jedlý". Stojí za vyzkoušení a krém z Hrašky Vanilka přinese do moučníku i zdravou složku, aniž bychom nějak ovlivnili vynikající chuť dortu.
Strava Vegan
Klíčové slovo Dezert, Hraška, Káva, Sladké, Svačina, Zákusek
Porce 0
Kalorií
Autor Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Čokoládový korpus

  • olej na vymazání plechu
  • hrubá mouka na vysypání plechu
  • 5 g Hrašky Vanilka
  • 120 g třtinového cukru
  • 1 špetka soli
  • 135 g polohrubé mouky
  • 10 g mouky celozrnné
  • 15 g kvalitního kakaa
  • 3 g prášku do pečiva
  • 2 g sody na pečení
  • 75 ml slunečnicového nebo kokosového oleje
  • 150 ml vody Místo vody a sušeného sójové mléka lze použít jiné živočišné či rostlinné mléko.
  • 30 g sušeného sójového mléka

Krém na dort

  • 100 g hořké čokolády, není nutné, ale krém je chutnější
  • 150 g slunečnicového nebo kokosového oleje nebo másla
  • 150 g Hrašky Vanilka
  • 150 g cukru
  • 1 špetka soli
  • 150 g sušeného sójového mléka
  • 950 ml vody Místo vody a sušeného sójové mléka lze použít jiné živočišné či rostlinné mléko.
  • 60 g kvalitního kakaa Nebo dle chuti.
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Krém na zdobení

  • 200 g uvařeného hraškového krému
  • 60 g kokosového tuku nebo másla
  • kakaový prášek
  • 1 lžíce rumu

Dohotovení

  • 3 kusy banánu

Čokoládová poleva

  • 200 g čokoládové polevy

Instrukce

Čokoládový korpus

  • Troubu předehřejeme na 160 °C.
  • Vymažeme formu o průměru 28 cm tukem a vysypeme moukou do výšky 2 cm.
  • Smícháme všechny mouky a Hrašku Vanilka
  • Kypřící prášek, kakao a sodu přesijeme přes sítko do suchých surovin. Promícháme.
  • Přidáme odvážený olej a vodu. Vše důkladně promícháme.
  • Hmotu nalijeme do připravené formy.
  • Pečeme 20 minut při 160 °C.
  • Zkontrolujeme zda je těsto dobře propečené a podle potřeby ho případně dopečeme.
  • Upečený korpus odstupuje od okraje plechu.
  • Po propíchnutí špejlí, špejle zůstane suchá a bez zbytků těsta.

Krém do dortu

  • V misce promícháme Hrašku Vanilka, sójové sušené mléko, kakaový prášek, cukr a sůl.
  • Vodu a olej přivedeme k varu.
  • Za stálého míchání vsypeme připravenou směs.
  • Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 30 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Přidáme vanilkové aroma.
  • Uvařený krém důkladně rozšleháme ponorným mixérem.
  • Šlehání je důležité, aby byl krém nadýcháný.

Krém na zdobení

  • Z uvařeného hraškového krému odebereme 200 g horkého krému. Přidáme kokosový tuk nebo máslo a důkladně šleháme, až se krém spojí s máslem a je nadýchaný.
  • Krém na zdobení necháme vychladnout.

Dohotovení

  • Vezme čistou formu stejné velikosti.
  • Korpus přeneseme do čisté formy dnem vzhůru.
  • Korpus rovnoměrně pokropíme 50 ml převařené vody, tím docílíme, že moučník bude delší dobu vláčnější.
  • Navlhčený korpus zalijeme 1/2 horkého vyšlehaného krému asi 400 g.
  • Banány oloupeme a nakrájíme na kolečka. Jednotlivá kolečka banánů rovnoměrně poklademe po povrchu krému a zalijeme zbylým vyšlehaným krémem.
  • Dort necháme vychladnou. Nejlépe přes noc.

Zdobení

  • Odstraníme formu z dortu.
  • Vychlazený krém na zdobení důkladně vyšleháme.
  • Dort lehce potřeme krémem na zdobení a vyhladíme případné nerovnosti.
  • Čokoládovou polevu opatrně rozehřejeme a při správné teplotě zalijeme povrch dortu.
  • Polevu necháme zatuhnout.
  • Krém na zdobení dáme do zdobícího sáčku a po obvodu ozdobíme dort pusinkami.

Poznámky

Alergeny: 1 Lepek (pšenice), 6 Sója, 7 Mléko
Categories: Zákusky
X