Tisk
Čokoládový dort s banánem
Čokoláda a banán je dokonalé spojení. Jedna naše slovenská kamarádka říká, tento dezert je "prudko jedlý". Stojí za vyzkoušení a krém z Hrašky Vanilka přinese do moučníku i zdravou složku, aniž bychom nějak ovlivnili vynikající chuť dortu.
Porce 0
Kalorií
Ingredience
Čokoládový korpus
- olej na vymazání plechu
- hrubá mouka na vysypání plechu
- 5 g Hrašky Vanilka
- 120 g třtinového cukru
- 1 špetka soli
- 135 g polohrubé mouky
- 10 g mouky celozrnné
- 15 g kvalitního kakaa
- 3 g prášku do pečiva
- 2 g sody na pečení
- 75 ml slunečnicového nebo kokosového oleje
- 150 ml vody Místo vody a sušeného sójové mléka lze použít jiné živočišné či rostlinné mléko.
- 30 g sušeného sójového mléka
Krém na dort
- 100 g hořké čokolády, není nutné, ale krém je chutnější
- 150 g slunečnicového nebo kokosového oleje nebo másla
- 150 g Hrašky Vanilka
- 150 g cukru
- 1 špetka soli
- 150 g sušeného sójového mléka
- 950 ml vody Místo vody a sušeného sójové mléka lze použít jiné živočišné či rostlinné mléko.
- 60 g kvalitního kakaa Nebo dle chuti.
- 1 lžička vanilkového extraktu
Krém na zdobení
- 200 g uvařeného hraškového krému
- 60 g kokosového tuku nebo másla
- kakaový prášek
- 1 lžíce rumu
Dohotovení
- 3 kusy banánu
Čokoládová poleva
- 200 g čokoládové polevy
Instrukce
Čokoládový korpus
- Troubu předehřejeme na 160 °C.
- Vymažeme formu o průměru 28 cm tukem a vysypeme moukou do výšky 2 cm.
- Smícháme všechny mouky a Hrašku Vanilka
- Kypřící prášek, kakao a sodu přesijeme přes sítko do suchých surovin. Promícháme.
- Přidáme odvážený olej a vodu. Vše důkladně promícháme.
- Hmotu nalijeme do připravené formy.
- Pečeme 20 minut při 160 °C.
- Zkontrolujeme zda je těsto dobře propečené a podle potřeby ho případně dopečeme.
- Upečený korpus odstupuje od okraje plechu.
- Po propíchnutí špejlí, špejle zůstane suchá a bez zbytků těsta.
Krém do dortu
- V misce promícháme Hrašku Vanilka, sójové sušené mléko, kakaový prášek, cukr a sůl.
- Vodu a olej přivedeme k varu.
- Za stálého míchání vsypeme připravenou směs.
- Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 30 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Přidáme vanilkové aroma.
- Uvařený krém důkladně rozšleháme ponorným mixérem.
- Šlehání je důležité, aby byl krém nadýcháný.
Krém na zdobení
- Z uvařeného hraškového krému odebereme 200 g horkého krému. Přidáme kokosový tuk nebo máslo a důkladně šleháme, až se krém spojí s máslem a je nadýchaný.
- Krém na zdobení necháme vychladnout.
Dohotovení
- Vezme čistou formu stejné velikosti.
- Korpus přeneseme do čisté formy dnem vzhůru.
- Korpus rovnoměrně pokropíme 50 ml převařené vody, tím docílíme, že moučník bude delší dobu vláčnější.
- Navlhčený korpus zalijeme 1/2 horkého vyšlehaného krému asi 400 g.
- Banány oloupeme a nakrájíme na kolečka. Jednotlivá kolečka banánů rovnoměrně poklademe po povrchu krému a zalijeme zbylým vyšlehaným krémem.
- Dort necháme vychladnou. Nejlépe přes noc.
Zdobení
- Odstraníme formu z dortu.
- Vychlazený krém na zdobení důkladně vyšleháme.
- Dort lehce potřeme krémem na zdobení a vyhladíme případné nerovnosti.
- Čokoládovou polevu opatrně rozehřejeme a při správné teplotě zalijeme povrch dortu.
- Polevu necháme zatuhnout.
- Krém na zdobení dáme do zdobícího sáčku a po obvodu ozdobíme dort pusinkami.
Poznámky
Alergeny: 1 Lepek (pšenice), 6 Sója, 7 Mléko