Čokoládový dort s banánem

    Můžete sdílet na:
    Čokoláda a banán je dokonalé spojení. Jedna naše slovenská kamarádka říká, tento dezert je "prudko jedlý". Stojí za vyzkoušení a krém z Hrašky Vanilka přinese do moučníku i zdravou složku, aniž bychom nějak ovlivnili vynikající chuť dortu.
    Kalorií

    Ingredience
      

    Čokoládový korpus

    • olej na vymazání plechu
    • hrubá mouka na vysypání plechu
    • 5 g Hrašky Vanilka
    • 120 g třtinového cukru
    • 1 špetka soli
    • 135 g polohrubé mouky
    • 10 g mouky celozrnné
    • 15 g kvalitního kakaa
    • 3 g prášku do pečiva
    • 2 g sody na pečení
    • 75 ml slunečnicového nebo kokosového oleje
    • 150 ml vody Místo vody a sušeného sójové mléka lze použít jiné živočišné či rostlinné mléko.
    • 30 g sušeného sójového mléka

    Krém na dort

    • 100 g hořké čokolády, není nutné, ale krém je chutnější
    • 150 g slunečnicového nebo kokosového oleje nebo másla
    • 150 g Hrašky Vanilka
    • 150 g cukru
    • 1 špetka soli
    • 150 g sušeného sójového mléka
    • 950 ml vody Místo vody a sušeného sójové mléka lze použít jiné živočišné či rostlinné mléko.
    • 60 g kvalitního kakaa Nebo dle chuti.
    • 1 lžička vanilkového extraktu

    Krém na zdobení

    • 200 g uvařeného hraškového krému
    • 60 g kokosového tuku nebo másla
    • kakaový prášek
    • 1 lžíce rumu

    Dohotovení

    • 3 kusy banánu

    Čokoládová poleva

    • 200 g čokoládové polevy

    Instrukce
     

    Čokoládový korpus

    • Troubu předehřejeme na 160 °C.
    • Vymažeme formu o průměru 28 cm tukem a vysypeme moukou do výšky 2 cm.
    • Smícháme všechny mouky a Hrašku Vanilka
    • Kypřící prášek, kakao a sodu přesijeme přes sítko do suchých surovin. Promícháme.
    • Přidáme odvážený olej a vodu. Vše důkladně promícháme.
    • Hmotu nalijeme do připravené formy.
    • Pečeme 20 minut při 160 °C.
    • Zkontrolujeme zda je těsto dobře propečené a podle potřeby ho případně dopečeme.
    • Upečený korpus odstupuje od okraje plechu.
    • Po propíchnutí špejlí, špejle zůstane suchá a bez zbytků těsta.

    Krém do dortu

    • V misce promícháme Hrašku Vanilka, sójové sušené mléko, kakaový prášek, cukr a sůl.
    • Vodu a olej přivedeme k varu.
    • Za stálého míchání vsypeme připravenou směs.
    • Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 30 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Přidáme vanilkové aroma.
    • Uvařený krém důkladně rozšleháme ponorným mixérem.
    • Šlehání je důležité, aby byl krém nadýcháný.

    Krém na zdobení

    • Z uvařeného hraškového krému odebereme 200 g horkého krému. Přidáme kokosový tuk nebo máslo a důkladně šleháme, až se krém spojí s máslem a je nadýchaný.
    • Krém na zdobení necháme vychladnout.

    Dohotovení

    • Vezme čistou formu stejné velikosti.
    • Korpus přeneseme do čisté formy dnem vzhůru.
    • Korpus rovnoměrně pokropíme 50 ml převařené vody, tím docílíme, že moučník bude delší dobu vláčnější.
    • Navlhčený korpus zalijeme 1/2 horkého vyšlehaného krému asi 400 g.
    • Banány oloupeme a nakrájíme na kolečka. Jednotlivá kolečka banánů rovnoměrně poklademe po povrchu krému a zalijeme zbylým vyšlehaným krémem.
    • Dort necháme vychladnou. Nejlépe přes noc.

    Zdobení

    • Odstraníme formu z dortu.
    • Vychlazený krém na zdobení důkladně vyšleháme.
    • Dort lehce potřeme krémem na zdobení a vyhladíme případné nerovnosti.
    • Čokoládovou polevu opatrně rozehřejeme a při správné teplotě zalijeme povrch dortu.
    • Polevu necháme zatuhnout.
    • Krém na zdobení dáme do zdobícího sáčku a po obvodu ozdobíme dort pusinkami.

    Poznámky

    Alergeny: 1 Lepek (pšenice), 6 Sója, 7 Mléko
    Klíčové slovo Dezert, Hraška, Káva, Sladké, Svačina, Zákusek
    Vyzkoušeli jste tento recept? jak vám chutnalo! Dejte nám vědět v komentáři:
    Subscribe
    Upozornit na
    guest
    0 Komentáře
    Nejstarší
    Nejnovější Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments