Plátek Cerie je na povrchu opečený do zlatova a uvnitř šťavnatý. Dokonalou chuť nám pomůže vytvořit šťáva, ve které je plátek ponořen. Můžeme ho servírovat s rýží či vařenými brambory nebo s omáčkou a knedlíkem. Hodí se i na cesty s krajíčkem dobrého chleba a zeleninou.
Všechny suroviny smícháme a vypracujeme na hladké těsto. Na přípravu můžeme též použít míchací stroj. Mícháme-li těsto ve stroji dlouho, stává se postupně pevnější a tužší.
Těsto necháme alespoň 20 minut odpočinout, tím se všechny suroviny propojí a těsto se stane vláčným. Lepší je nechat odležet přes noc v chladnu.
Příprava Cerie v hrnci:Z připraveného těsta vytvarujeme knedlík, který vkládáme do vařící vody tak, aby plaval. Přidáme sůl, bobkový list, nové koření, celý pepř a zvolna vaříme alespoň půl hodiny. Je-li knedlík silnější, prodloužíme dobu varu na 45 minut. Doba varu je delší, protože je potřeba Cerii důkladně provařit, aby byla dobře stravitelná. Uvařenou Cerii nakrájíme na plátky, kostky nebo nudličky.
Příprava Cerie v troubě:Z hotového těsta vytvarujeme plátky, které klademe vedle sebe na vymazaný plech. Zalijeme vařící vodou, přidáme sůl, nové koření, bobkový list, celý pepř, nať, česnek a vaříme v troubě 30 minut. Do vody můžeme přidat i kořenovou zeleninu. Získaný vývar můžeme použít při přípravě omáčky. Zapečené plátky Cerie můžeme povařit i v hrnci.
Porcování Cerie:Uvařenou Cerii krájíme dle dalšího použití na plátky, kostky či nudličky. Takto nachystanou Cerii můžeme rovnou použít rovnou na přípravu dalšího pokrmu. Pokud nám uvařená Cerie zbyde můžeme ji uchovat v lednici či mrážáku.
Ochucení Cerie:Podle tipu pokrmu uvařenou Cerii dochutíme. Naporcovanou Ceriii nejdříve ze všech stran osmahneme na oleji a poté zalijeme jednou z připravených omáček.
Opečení Cerie vytvoří na povrchu nasákavý povrch, který po ponoření do omáčky nasaje do sebe chuť.
Omáčka základní česneková:Použijeme sójovou omáčku, vývar a třený česnek.Sojovou omáčku naředíme vývarem, tak aby byla přiměřeně slaná a přidáme třený česnek.Všechny suroviny smícháme a promícháme s opečenou Cerií.Omáčka zázvorová:Použijeme sójovou omáčku, vývar a čerstvý strouhaný zázvor.Zázvor nastrouháme na jemno, smícháme se sojovou omáčkou a vývarem. Omáčku promícháme s opečenou Cerií.Omáčka s oreganem nebo bazalkou:Použijeme olej , Mahá koření, třený česnek, sladkou papriku, rozmixovaná nakládaná rajčata, sůl a oregano.Na oleji krátce zpěníme Mahá koření a třený česnek, po chvíli přidáme sladkou papriku. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo. Přidáme rozmixovaná nakládaná rajčata, sůl a oregano. Vše necháme krátce přejít varem. Omáčku promícháme s opečenou Cerii.
Poznámky
Cerii můžeme použít v receptech, kde se používá maso.Můžeme z ní udělat jak čínu, tak guláše, řízky či špízy.Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!