Jít zpět
E-mailový odkaz
Tisk
Obrázek receptu
Poznámky
Smaller
Normal
Larger
Dvoubarevné kostky s mákem a borůvkou
Harmonie a bohatost chutí. V každém soustu vanilka, čokoláda, mák, a borůvka. A základ moučníku tvoří nadýchaný krém z Hrašky Vanilka. Co víc si gurmán může přát.
Tisk receptu
Připnout recept
Rate Recipe
Klíčové slovo:
Dezert, Hraška, Hraška Vanilka, Mák, Sladké
Calories:
Author:
Ing. Eliška Škvařilová
Ingredience
Korpus ze semínek
35
g
tuk na vymazání formy
140
g
slunečnicových semínek
30
g
dyňových semínek
120
g
rozinek
30
g
sušených meruněk
30
g
sušených švestek
Vanilkový krém
150
g
Hrašky Vanilka
150
g
cukru
1
špetka
soli
150
ml
slunečnicového nebo kokosového oleje / másla
900
ml
mléka (může být i rostlinné)
Makový krém
1/2
uvařeného vanilkového krému
30
g
mletého máku
50
ml
horkého mléka (může být i rostlinné)
rum dle chuti
Zdobení
borůvková či jiná marmeláda
celý mák a kokos na posypání
čerstvé borůvky
mandlové lupínky
Instrukce
Korpus
Mandle, slunečnici a sušené ovoce spaříme vroucí vodou.
Spaření je důležité, neboť semínka i sušené ovoce zbavíme nečistoty a korpus bude chutnější.
V mixéru nejdříve rozmixujeme semínka, pak přidáme do mixéru sušené ovoce a vše rozmixujeme.
Pokud směs nejde rozmixovat přidáme lžíci marmelády.
Čtverhrannou formu či pekáček vytřeme tukem a vzniklé těsto rozprostřeme na dno a po stranách formy.
Necháme v troubě zapéci 5 minut při teplotě 160°C.
Vanilkový krém
Vodu a olej přivedeme k varu. Za stálého míchání vsypeme suché suroviny.
Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Uvařený krém důkladně vyšleháme ponorným mixérem na nadýchaný krém.
Polovinu krému vylijeme na semínkový korpus.
Makový krém
Do druhé poloviny vanilkového krému vmícháme mák, mléko a podle chuti rum.
Makový krém důkladně vyšleháme ponorným mixérem na hladký krém.
Vyšlehaný krém vlijeme na vanilkový krém a necháme do dalšího dne vychladnout
Dokončení
Mák ochutnáme, zda není hořký a opražíme ho.
Opražený mák smícháme s kokosem.
Vychladlý krém rozkrájíme na pravidelné kostky.
Každou kostku obalíme ve směsi opraženého máku a kokosu
Na každou kostku dáme lžíci borůvkové marmelády, ozdobíme čerstvou borůvkou a posypeme mandlovými lupínky.
Necháme vychladnout a podáváme.
Poznámky
Tento makový dezert můžete podávat i s jiným druhem marmelády, nebo jiným oblíbeným ovocem. Fantazii se meze nekladou.
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dej nám vědět
jak se vám recept podařil připravit!