Klasické jídlo, které se tradičně připravuje s vajíčky. My jsme vajíčka nahradili bešamelem z Hrašky. Důležité je, dát si záležet a osmahnout cibulku dozlatova.
300mlvývaru nebo vodyMůžeme použít vývar z vařeného květáku.
2gsoli
nadrobno nakrájená jarní cibulka nebo petrželka
Instrukce
Příprava hub
Očištěné houby nakrájíme na kousky a podusíme na oleji pod pokličkou.
Houby posolíme a dusíme zvolna, až je všechna voda z hub vydušená. Pokud jsou houby suché malinko je podlijeme vodou.
Příprava bešamelu z hrašky
Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
Přidáme olej a nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme zvolna do zlatova.
Přidáme Mahá koření, mletý pepř a krátce vše orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
Přidáme Hrašku a mícháme ji dohladka až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme horkou vodou/vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Dohotovení
Podušené houby smícháme s hraškovým bešamelem.
Při podávání ozdobíme drobně nakrájenou cibulkou.
Podávání
Podáváme s vařenými brambory či pečivem a zeleninovým salátem.
Poznámky
Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a také se sníží riziko připálení Hrašky.Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.Alergeny: 10 Hořčice.
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!