Křehký koláč se šťavnatou chutí máku a povidel, vše ozdobená elegantní mřížkou. Skvělá chuť a jemné listové těsto. Makovou nádivku můžeme jednoduše připravit tak, že pomletý mák přelijeme vařícím mlékem. Zdravější příprava je, povaříme-li pomletý mák s Hraškou vanilka. tak získáme hebkou a velmi výživnou nádivku. Je to příklad jak včleňovat luštěniny do našeho jídelníčku. Nikoho nenapadne hledat v pokrmu hrách a naše tělo se raduje.
Makovou nádivku můžeme jednoduše připravit tak, že pomletý mák přelijeme vařícím mlékem. Zdravější příprava je, povaříme-li pomletý mák s Hraškou Vanilka. Získáme tak hebkou a velmi výživnou nádivku. Je to příklad jak včleňovat luštěniny do našeho jídelníčku. Nikoho nenapadne hledat v pokrmu hrách a naše tělo se raduje.
Nejdříve mák ochutnáme zda není hořký.
Mák pomeleme.
Hrašku Vanilka, cukr, mletý mák a sůl smícháme dohromady.
Mléko s tukem přivedeme k varu.
Za stálého míchání vsypeme směs Hrašky do vroucí vody.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Podle chuti přidáme rum, povidla a perníkové koření.
Nádivku necháme vychladnout.
Příprava koláče
Těsto necháme rozmrznout.
Těsto vyválíme na plát podle velikosti plechu a za pomocí válečku přeneseme na plech.
Těsto na plechu potřeme vychladlou nádivkou.
Druhé těsto rovněž vyválíme na plát a za pomocí rádýlka nakrájíme na pásky silné asi půl centimetru.
Pásky za pomoci válečku přeneseme na nádivku a klademe rovnoměrně, tak abychom na povrchu vytvořili pravidelnou mřížku.
Vkládáme do předehřáté trouby na teplotu 180°C a upečte do zlatova.
Poznámky
Alergeny: 1 Lepek, (7 Mléko)Pokud byste se rádi dozvěděli více zajímavých informací o máku, tak si určitě přečtěte tento článek.
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!