Začátkem léta kvete poměrně krátce bez. Láká svou chutí, ale i léčivými vlastnostmi. Oblíbeným receptem je smažený bezový květ v těstíčku.Obalovaný bez můžeme polít rozpuštěným medem, posypat skořicí a podávat ho jako dezert, či si ho připravit na slano k obědu jako řízek s vařenými bramborami a salátem.
Příprava sladké či slané verze je podobná. Na sladkou verzi použijeme Hrašku Vanilka na slanou verzi použijeme Hrašku na obalování.
Hrašku pomocí mixéru rozmícháme s vodou či mlékem na těstíčko hustoty řidší hořčice.
Konzistence těstíčka se během smažení mění, proto ji sledujeme a podle potřeby upravujeme.
Květy bezu necháme po utržení chvíli ležet, aby z nich mohl vylézt hmyz.
Jednotlivé květy držíme za stopku a namáčíme v těstíčku. Těstíčko necháme okapat a pak vkládáme do rozpáleného tuku tak, aby květy byly ponořené.
Smažíme dozlatova ve vyšší vrstvě tuku.
Po vyndání necháme přebytečný tuk okapat na sítku a pak na papírovém ubrousku.
Těstíčko je správně prosmažené, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Obalený bez servírujeme ještě teplý. Při servírování jej můžeme posypat moučkovým cukrem se skořicí či polít sirupem nebo rozpuštěným medem.
Slanou verzi servírujeme s pikantním dipem a vařenými brambory.
Poznámky
Teplota tuku: Správnou teplotu tuku vyzkoušíme vkápnutím těstíčka, které musí ihned vyplavat na hladinu. Obalený kousek se pak nepřilepí ke dnu a nenasákne tuk. Při nízké teplotě může těstíčko stéci a přilepit se na dno nádoby. Kousky do tuku vkládáme postupně tak, aby teplota tuku neklesla. Celý článek o správném smažení najdete zde.Zbytek těstíčka můžeme zpracovat podle receptu na Hrašenky. Pouze místo zeleniny použijeme ovoce, např. jablka.Alergeny: Žádné
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!