Čokoládový dort s banánem
Čokoláda a banán je dokonalé spojení. Jedna naše slovenská kamarádka říká, tento dezert je "prudko jedlý". Stojí za vyzkoušení a krém z Hrašky Vanilka přinese do moučníku i zdravou složku, aniž bychom nějak ovlivnili vynikající chuť dortu.
Strava: Vegan
Klíčové slovo: Dezert, Hraška, Káva, Sladké, Svačina, Zákusek
Kalorií:
Autor: Ing. Eliška Škvařilová
Čokoládový korpus
- olej na vymazání plechu
- hrubá mouka na vysypání plechu
- 5 g Hrašky Vanilka
- 120 g třtinového cukru
- 1 špetka soli
- 135 g polohrubé mouky
- 10 g mouky celozrnné
- 15 g kvalitního kakaa
- 3 g prášku do pečiva
- 2 g sody na pečení
- 75 ml slunečnicového nebo kokosového oleje
- 150 ml vody Místo vody a sušeného sójové mléka lze použít jiné živočišné či rostlinné mléko.
- 30 g sušeného sójového mléka
Krém na dort
- 100 g hořké čokolády, není nutné, ale krém je chutnější
- 150 g slunečnicového nebo kokosového oleje nebo másla
- 150 g Hrašky Vanilka
- 150 g cukru
- 1 špetka soli
- 150 g sušeného sójového mléka
- 950 ml vody Místo vody a sušeného sójové mléka lze použít jiné živočišné či rostlinné mléko.
- 60 g kvalitního kakaa Nebo dle chuti.
- 1 lžička vanilkového extraktu
Krém na zdobení
- 200 g uvařeného hraškového krému
- 60 g kokosového tuku nebo másla
- kakaový prášek
- 1 lžíce rumu
Čokoládový korpus
Troubu předehřejeme na 160 °C.
Vymažeme formu o průměru 28 cm tukem a vysypeme moukou do výšky 2 cm.
Smícháme všechny mouky a Hrašku Vanilka
Kypřící prášek, kakao a sodu přesijeme přes sítko do suchých surovin. Promícháme.
Přidáme odvážený olej a vodu. Vše důkladně promícháme.
Hmotu nalijeme do připravené formy.
Pečeme 20 minut při 160 °C.
Zkontrolujeme zda je těsto dobře propečené a podle potřeby ho případně dopečeme.
Upečený korpus odstupuje od okraje plechu.
Po propíchnutí špejlí, špejle zůstane suchá a bez zbytků těsta.
Krém do dortu
V misce promícháme Hrašku Vanilka, sójové sušené mléko, kakaový prášek, cukr a sůl.
Vodu a olej přivedeme k varu.
Za stálého míchání vsypeme připravenou směs.
Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 30 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Přidáme vanilkové aroma.
Uvařený krém důkladně rozšleháme ponorným mixérem.
Šlehání je důležité, aby byl krém nadýcháný.
Krém na zdobení
Z uvařeného hraškového krému odebereme 200 g horkého krému. Přidáme kokosový tuk nebo máslo a důkladně šleháme, až se krém spojí s máslem a je nadýchaný.
Krém na zdobení necháme vychladnout.
Dohotovení
Vezme čistou formu stejné velikosti.
Korpus přeneseme do čisté formy dnem vzhůru.
Korpus rovnoměrně pokropíme 50 ml převařené vody, tím docílíme, že moučník bude delší dobu vláčnější.
Navlhčený korpus zalijeme 1/2 horkého vyšlehaného krému asi 400 g.
Banány oloupeme a nakrájíme na kolečka. Jednotlivá kolečka banánů rovnoměrně poklademe po povrchu krému a zalijeme zbylým vyšlehaným krémem.
Dort necháme vychladnou. Nejlépe přes noc.
Zdobení
Odstraníme formu z dortu.
Vychlazený krém na zdobení důkladně vyšleháme.
Dort lehce potřeme krémem na zdobení a vyhladíme případné nerovnosti.
Čokoládovou polevu opatrně rozehřejeme a při správné teplotě zalijeme povrch dortu.
Polevu necháme zatuhnout.
Krém na zdobení dáme do zdobícího sáčku a po obvodu ozdobíme dort pusinkami.
Alergeny: 1 Lepek (pšenice), 6 Sója, 7 Mléko