Hraškové těstíčko a místo masa plátek Cerie vás nadchne. Přestože je známo, že smažené není nejzdravější formou přípravy jídla, čas od času si na řízečcích pochutnat můžeme. Hraškové těstíčko nahradí rozšlehaná vajíčka a velmi chutně a zdravě obalí plátek ceriový řízeček do křupavého kabátku. Více najdete v článku "Jde to i bez masa".
Všechny suroviny smícháme a vypracujeme na hladké těsto. Na přípravu můžeme též použít míchací stroj. Mícháme-li těsto ve stroji dlouho, stává se pevnější a tužší.
Těsto necháme alespoň 20 minut odpočinout, tím se všechny suroviny propojí a těsto se stane vláčným. Můžeme nechat odležet i přes noc v chladnu.
Z připraveného těsta vytvarujeme knedlík, který vkládáme do vařící vody tak, aby plaval. Přidáme sůl, bobkový list, nové koření, celý pepř a zvolna vaříme alespoň půl hodiny. Je-li knedlík silnější, prodloužíme dobu varu na 45 minut. Doba varu je delší, protože je potřeba Cerii důkladně provařit, aby byla dobře stravitelná. Uvařenou Cerii nakrájíme na plátky, které budou sloužit k přípravě řízků..
Uvařenou Cerii necháme vychladnout a pak nakrájíme na plátky, které budou sloužit k přípravě řízků.
Příprava strouhanky
Můžeme si připravit strouhanku sami doma z vlastních rohlíků a vek, které jsou alespoň 3 dny staré.
Pro bezlepkovou dietu a křupavější trojobal je dobré na strouhanku použít nadrcené kukuřičné lupínky.
Příprava těstíčka
Hrašku na obalování smícháme s vodou a ponorným mixérem důkladně promixujeme. Tak získáme těstíčko, se kterým se lépe pracuje.
Do těstíčka můžeme pro zvýraznění chuti přidat třený česnek anebo chilli či bylinky.
Během přípravy řízků mění těstíčko svoji konzistenci , kterou upravujeme přidáním Hrašky anebo vody. Vždy důkladně promixujeme ponorným mixerem.
Obalování řízků
Na obalování si nachystáme tři misky.
V první bude Hraška na obalování, ve druhé těstíčko z Hrašky a ve třetí strouhanka.
Řízečky postupně vkládáme do jednotlivých misek a obalujeme.
Smažení
V pánvi rozehřejeme tuk na smažení tak, aby jeho výška byla 2x vyšší, než je tloušťka řízečků.
Smažíme z obou stran do zlatova, přebytečný tuk necháme odkapat na papírovém ubrousku.
Poznámky
Cerii můžeme použít v receptech, kde se používá maso.Můžeme z ní udělat jak čínu, tak guláše, řízky či špízy.Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!