Naše vánočka je mimořádně chutná. Je zadělaná s celozrnnou moukou, namísto vajíček je použita Hraška Vanilka a navíc krásně voní po koření. Vyzkoušejte! Stojí to za to.
250mlmléka kravského nebo rostlinného, podle potřeby
100gmásla nebo slunečnicového oleje
50gsekaných mandlí na posypaní
Instrukce
Ze všech surovin zaděláme vláčné těsto. Při práci s celozrnnou moukou zaděláváme těsto řidší, neboť celozrrnná mouku při kynutí do sebe nasákne větší množství mléka. Po vypracování necháme těsto přikryté utěrkou 1 hodinu vykynout na teplém místě.
Po vykynutí ještě jednou těsto propracujeme a rozdělíme je na bochánky, ze kterých vyválíme prameny na vánočku.
Z jednotlivých pramenů upleteme vánočku, jak jsme zvyklí, dáme na vymazaný plech a necháme ještě 30 minut kynout.
Po vykynutí potřeme vánočku vodou či mlékem a posypeme sekanými mandlemi.
Mazanec pečeme v předehřáté troubě při teplotě 200 °C asi 10 minut. Jak začne vánočka zlátnout, snížíme teplotu na 160 °C a zvolna dopékáme.
Před dopečením píchneme do středu vánočky špejlí. Po vytažení musí být špejle suchá. Takto zkontrolujeme, jestli je těsto upečené.
Po upečení vánočku ihned potřeme mlékem smíchaným s rozpuštěným máslem a necháme vychladnout.
Poznámky
Pokud má vánočka už pěknou kůrku, ale není ještě zcela upečená, tak ji můžeme přikrýt pomaštěným pečícím papírem, nebo alobalem a ještě ji zvolna dopéct při teplotě 50 °C.Do vánočky můžeme přidat i různé druhy koření a dát ji tak nový nádech a dodat ještě víc vánoční atmosféry. Můžete použít například anýz, badyán, muškátový oříšek nebo hřebíček.Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, v případě použití živočišného mléka alergen 7 Mléko
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!