Řízečky z Cerie
Hraškové těstíčko a místo masa plátek Cerie vás nadchne. Přestože je známo, že smažené není nejzdravější formou přípravy jídla, čas od času si na řízečcích pochutnat můžeme. Hraškové těstíčko nahradí rozšlehaná vajíčka a velmi chutně a zdravě obalí plátek ceriový řízeček do křupavého kabátku. Více najdete v článku "Jde to i bez masa".
Ingredience
- 200 g Cerie v prášku
- 200 ml vody nebo vývaru
- 20 ml oleje
- 10 g třeného česneku
- 1/2 g Mahá koření
Instrukce
Příprava Cerie na řízky
- Všechny suroviny smícháme a vypracujeme na hladké těsto. Na přípravu můžeme též použít míchací stroj. Mícháme-li těsto ve stroji dlouho, stává se pevnější a tužší.
- Těsto necháme alespoň 20 minut odpočinout, tím se všechny suroviny propojí a těsto se stane vláčným. Můžeme nechat odležet i přes noc v chladnu.
- Z připraveného těsta vytvarujeme knedlík, který vkládáme do vařící vody tak, aby plaval. Přidáme sůl, bobkový list, nové koření, celý pepř a zvolna vaříme alespoň půl hodiny. Je-li knedlík silnější, prodloužíme dobu varu na 45 minut. Doba varu je delší, protože je potřeba Cerii důkladně provařit, aby byla dobře stravitelná. Uvařenou Cerii nakrájíme na plátky, které budou sloužit k přípravě řízků..
- Uvařenou Cerii necháme vychladnout a pak nakrájíme na plátky, které budou sloužit k přípravě řízků.
Příprava strouhanky
- Můžeme si připravit strouhanku sami doma z vlastních rohlíků a vek, které jsou alespoň 3 dny staré.
- Pro bezlepkovou dietu a křupavější trojobal je dobré na strouhanku použít nadrcené kukuřičné lupínky.
Příprava těstíčka
- Hrašku na obalování smícháme s vodou a ponorným mixérem důkladně promixujeme. Tak získáme těstíčko, se kterým se lépe pracuje.
- Do těstíčka můžeme pro zvýraznění chuti přidat třený česnek anebo chilli či bylinky.
- Během přípravy řízků mění těstíčko svoji konzistenci , kterou upravujeme přidáním Hrašky anebo vody. Vždy důkladně promixujeme ponorným mixerem.
Obalování řízků
- Na obalování si nachystáme tři misky.
- V první bude Hraška na obalování, ve druhé těstíčko z Hrašky a ve třetí strouhanka.
- Řízečky postupně vkládáme do jednotlivých misek a obalujeme.
Smažení
- V pánvi rozehřejeme tuk na smažení tak, aby jeho výška byla 2x vyšší, než je tloušťka řízečků.
- Smažíme z obou stran do zlatova, přebytečný tuk necháme odkapat na papírovém ubrousku.
Poznámky
Cerii můžeme použít v receptech, kde se používá maso.
Můžeme z ní udělat jak čínu, tak guláše, řízky či špízy.
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!