Křen v našem jídelníčku
Křen v našem jídelníčku
Objevte tradiční zdravou potravinu. Takto vypadá křen na louce, když si ho chceme vykopat. Kdysi velmi oblíbený křen se pomalu vytrácí z našeho jídelníčku, a to je velká škoda.
Tradice křenu
Křenu se říká český ženšen, protože povzbuzuje a posiluje celý organismus. Po staletí má své důležité místo v lidovém léčitelství. Využití má všestranné. Ať už je to křenová placka na bolavá místa, křen s medem na nachlazení, křenové víno na zlepšení trávení nebo křenový ocet.
Jako malá holka si vzpomínám, jak na podzim maminka nakopala na zahradě hromadu křenu, očistila ho a uložila ve sklepě do písku. Pak ho pravidelně ze sklepa nosila a celou zimu ho používala. Nejčastěji jako jablečný křen, což je jemně nastrouhaný křen s jablky. Křen přidávala i do různých zimních salátů s uvařenou řepou, kysaným zelím či nastrouhanou mrkví.
Křen nechyběl ani v nejrůznějších pomazánkách. Doma si vyráběla křenovou hořčici, a to tak, že jemně nastrouhaný křen přidávala do obyčejné hořčice.
U nás doma byla také velmi oblíbená křenová omáčka, kterou maminka často vařila. Já jako nejmladší jsem měla křenu v omáčce jen malinko, ale všichni ostatní si pochvalovali, jak ta omáčka pěkně pálí a jak budou zdraví po celou zimu, a hlavně na jaře.
Pokud mamince zbyl nastrouhaný křen, vložila ho do sklenice, zalila kvalitním octem tak, aby křen byl ponořený. V lednici tak křen dlouho vydržel a byl hned po ruce na dochucení různých jídel.
Když se ohlédnu teď kolem sebe, již tak často nevidím, že by se v českých rodinách konzumoval křen, přestože si ho můžeme koupit běžně v obchodech se zeleninou. Myslím, že je velká škoda, že křen mizí z našeho jídelníčku. Křen by měl mít na našem stole stálé místo.
Křen a Hraška
Spojení Hrašky a křenu je jedinečné. Hraška jednoduše vnese do jídelníčku vysokou výživovou hodnotu, hrubou vlákninu, draslík, železo, zinek, hořčík a další minerály. Vaříme, jak jsme zvyklí, ale jídla nás zaujmou svojí chutí. Omáčky a pomazánky z Hrašky uspokojí i náročné strávníky, okouzlí lahodnou chutí a krémovou hladkostí.
Určitě vyzkoušejte křenovou pomazánku. Příprava je jednoduchá: jemně nastrouhaný křen smícháme s našlehaným hraškovým máslem, dochutíme a výtečná pomazánka je hotová.
Z našich jídelníčků se téměř vytratila klasická česká křenová omáčka. Na zahuštění omáčky použijeme namísto bílé mouky Hrašku, důkladně ji provaříme a vyšleháme do hladké a krémové podoby. Je stále zdůrazňované, abychom jedli hodně luštěnin, a právě Hraška umožňuje to, že si všichni pochutnají a nikdo v klasické křenové omáčce nebude hledat hrách.
Je stále opakovanou pravdou, že zahušťování Hraškou přinese do vašeho jídelníčku spoustu předností. Nejenom, že vám jídlo bude chutnat, ale příjemně vás nasytí a doplní potřebné minerály, které jinak v potravinách chybí.