Cuketová polévka se špenátem

    Můžete sdílet na:
    Tato polévka zahuštěná Hraškou je svěží, sytá, a přitom lehce stravitelná. Snoubí se v ní chuť kysané smetany, bobkového listu, cibule a brambor.
    Polévky zahuštěné Hraškou mají lahodnou chuť, krémovou hladkost a vysokou výživovou hodnotu. Uspokojí i náročné strávníky. Nikdo by v polévce nehledal luštěninu. Zahušťováním s Hraškou se nám snadno podaří dodržet pravidlo, že bychom měli mít luštěniny na talíři každý den.
    Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Náhrada vajec, Vegan, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
     
     

    • 1 g celého kmínu
    • 1 g celé bílé hořčice
    • 20 g oleje
    • 50 g mrkve
    • 100 g cukety
    • 1 g Mahá koření
    • 1 špetka mletého pepře
    • 30 g Hrašky na zahušťování
    • 1000 ml vývaru nebo vody
    • 8 g soli
    • 35 g očištěné cibule
    • 80 g oloupaných brambor
    • 1 ks bobkového listu
    • 2 ks nového koření
    • 8 ml octa
    • 50 g sójového sušeného mléka Můžeme nahradit smetanou.
    • 40 g mraženého nebo čerstvého špenátu

    Instrukce
     

    • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko. Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
    • Přidáme olej. Na oleji orestujeme nastrouhanou mrkev.
    • Přidáme Mahá koření, mletý pepř a krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
    • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme na kostičky nakrájené brambory, cuketu, cibuli, bobkový list, nové koření a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Vyndáme bobkový list a nové koření.
    • Před koncem varu přidáme ocet, sušené sójové mléko (nebo smetanu).
    • Nakonec přidáme mražený nebo jemně nakrájený čerstvý špenát a polévku necháme přejít varem.

    Poznámky

    • Tato polévka je sytá, výživná a lahodná. Pokud je správně provařená, snoubí se chuť kysané smetany, bobkového listu, cibule a brambor. Nikdo v ní nebude hledat hrách.
    • Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
    • Bobkový list a nové koření můžeme umístit do košíku na koření, pro snadné vyndání koření.
    • Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
    • Na téma cuketa jsme si pro Vás připravili celý článek, který můžete nalézt tady.
    Alergeny: 6 Sója, 10 Hořčice
    Klíčové slovo Cuketa, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Polévka, Slané, Špenát, Zdravé vaření, Zdraví, Zelenina
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: