Cuketa v našem jídelníčku

Cuketa v našem jídelníčku

Zdravá zelenina plná vitamínů a minerálů

Cuketa je velmi zdravá zelenina

Obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, píše se o ní, že blahodárně působí na náš zrak, posiluje svaly a srdce, odbourává stres, zlepšuje činnost mozku a pomáhá při dně a cukrovce. Kromě vitamínů A, B a C obsahuje ještě karoteny, vlákninu, hořčík, vápník, železo, draslík a fosfor.
Cuketa umožňuje zdravé hubnutí, protože má malý obsah kalorií a vysoký obsah živin. Pomáhá zbavovat tělo toxických látek a je velmi šetrná na trávení.

Jak si vybrat cuketu, aby byla nejchutnější?
Cuketa se dá sice koupit po celý rok, ale nejvíce si ji užijeme v létě a na podzim, kdy jich najednou dozraje spoustu, a cuketa se stává součástí našeho jídelníčku téměř denně.
Nejlepší je konzumovat mladé plody cukety. Nejvíce zdraví prospěšných látek najdeme právě ve slupce. U mladých cuket je slupka jemná, měkká a lehce stravitelná.

Jak cuketu připravit, abychom si pochutnali?

Díky své jemné a svěží chuti můžeme cukety v receptech neomezeně variovat a připravit mnoho úžasných pokrmů naslano i nasladko. Pro většinu jídel můžeme použít mladou neloupanou cuketu, včetně jadérek. Slupku a jádra je lepší odstranit pouze u přerostlých a starších cuket, protože jsou tvrdá.
Z mladých cuket připravíme výborné saláty. Cuketu přidáváme do polévek, do leča, na grilování. Skvělá je na dušení, zapékáni, můžeme z cukety připravit i lasagně. Chutná skvěle i osmažená jako řízky anebo z cukety připravujeme různé placičky, podobně jako bramboráky.

V našich receptech doporučujeme cuketu připravovat společně s Hraškou.
Předností Hrašky je to, že nás dobře zasytí a dodá nám spoustu energie a rostlinných bílkovin. Podpoří naše zdraví díky notné dávce draslíku, železa, zinku a hořčíku.
Hraška má rovněž nízký glykemický index, a proto je vhodná při redukčních dietách. Vysoký podíl vlákniny v Hrašce působí detoxikačně, snižuje hladinu cholesterolu v těle, tím čistí cévy a současně pomáhá odstranit problémy se zácpou.
Proto jídla z cukety, na jejichž přípravu použijeme Hrašku, budou sytá, dobře stravitelná a velmi výživná pro naše tělo.

Nepřekonatelná dobrota.

Recepty z cukety a hrašky

Obalovaná cuketa v těstíčku z Hrašky – cuketové řízečky si můžeme připravovat po celý rok, ale obzvláště v létě, když jich vyroste hodně, je to příjemná změna. Chuť cukety je jemná a svěží a když ji obalíme v pikantním těstíčku z Hrašky, báječně si pochutnáme. Oproti klasickému trojobalu jsou řízečky připravené v těstíčku z Hrašky zdravější a rychleji připraveny. Pro obměnění chuti můžeme do těstíčka přidat trochu česneku či grilovacího koření. Cuketové řízečky podáváme nejčastěji s vařenými brambory a domácí tatarkou. Chutnají však dobře i za studena.
Milovníci tradičních bramboráčků ocení cukeťáky. Dozlatova vypečené placky s křupavými okraji, které chutnají po česneku a majoránce a jsou svěží a jemné po cuketě. V našem receptu je mouka a vejce nahrazena Hraškou, ta dodá cukeťákům sytost, výživnost i pěknou zlatavou barvu.
I v letních dnech oceníme polévky, cuketová polévka se špenátem zahuštěná Hraškou je sytá, a přitom lehce stravitelná. Polévky zahuštěné Hraškou mají lahodnou chuť, krémovou hladkost a vysokou výživovou hodnotu. Uspokojí i náročné strávníky. Nikdo by v polévce nehledat luštěninu. Pravidelným zahušťováním Hraškou se nám snadno podaří dodržet pravidlo, že bychom měli mít luštěniny na talíři každý den.
Guláš z cuket zahuštěný Hraškou splní všechny požadavky na vynikající výživné jídlo. V tradiční chuti guláše se spojí svěžest cukety a krémově hladká šťáva. Hraškový základ si uvaříme zvlášť a v jiné nádobě podusíme cuketu. Nakonec vše smícháme. Při dodržení tohoto postupu nebude příprava guláše delší než obvykle. A navíc, část bešamelu si můžeme odložit a použít třeba na pomazánku.
Zapečená cuketa – plátky cukety střídavě prokládáme bešamelem z Hrašky a vrstvou sýru.
Nakonec vše zapečeme v troubě. A co nás čeká? Na povrchu křupavá sýrová krusta, vnitřek krásně vláčný, plný svěží a šťavnaté cukety a rajčete. Nikoho ani nenapadne, že si pochutnává na luštěnině. Chuť je tak skvělá, že uspokojí i náročné strávníky.
Lečo pomazánka – na přípravu pomazánek není nutné vždy používat jen tvaroh, pomazánkové máslo či strouhaný sýr. Hraškový základ máme vždy po ruce. Zahustíme s ním polévky i omáčky, ale můžeme ho použít i na přípravu pomazánky. Nachystáme si základ na lečo, smícháme s vyšlehanou uvařenou Hraškou a skvělá pomazánka je na světě.
Gratinované brambory s cuketou – zapečené brambory jsou velmi oblíbené jídlo. Podáváme je jako hlavní jídlo nebo jako přílohu. Receptů je mnoho, ten náš je jednoduchý a rychle připravený. Nejprve smícháme plátky syrových brambor a cukety. Hrašku promícháme s mlékem či smetanou, kořením, sýrem a vmícháme do směsi brambor a cukety. Vše dáme zapéci do horké trouby, až jsou brambory měkké a na povrchu vznikne křupavá kůrka. Trvá to asi hodinu podle výšky brambor. Na talíři budou brambory a cuketa spojené hustou smetanovou omáčkou z Hrašky, která voní po tymiánu. Cuketu můžeme nahradit i jinou zeleninou, třeba paprikou či rajčaty. Při zapékání můžeme dokonce vynechat sýr, i přesto budou brambory chutnat skvěle.
Lečo s Cerií nebo tofu – tradičně se lečo připravuje z paprik, rajčat a míchaných vajíček. My jsme vajíčka nahradili bešamelem z Hrašky a klasickou klobásu kostičkami opečené Cerie či tofu. S hraškovým bešamelem připravíme lečo krémové, hebké a šťavnaté. Takové lečo potěší celou rodinu. Opět máme šanci úspěšně včlenit luštěniny do našeho jídelníčku, aniž by někdo protestoval.

Cukeťáky
Smažené

Cukeťáky

0
Placky z cukety a Hrašky jsou křupavé a šťavnaté. Mouku a vejce jsme nahradili Hraškou, proto mají
Cuketová polévka se špenátem
Polévky Polévky bez lepku

Cuketová polévka se špenátem

0
Čas cuket nám umožní připravit si spoustu skvělých jídel. Tuto polévku budete vař
Cuketový guláš
Guláše Zeleninová jídla

Cuketový guláš

0
Guláš může mít hodně podob. Ten náš zahuštěný Hraškou má svěží chuť po cuketě a
Gratinované – Zapečené brambory s cuketou
Zapékaná bez lepku Zapékané

Gratinované – Zapečené brambory s cuketou

1
Zapečené brambory s cuketou a Hraškou: chutné, rychlé, svěží, bez lepku, prostě ideální.
Obalovaná cuketa
Smažené

Obalovaná cuketa

1
Cuketové řízečky obalené v těstíčku z Hrašky jsou výtečné teplé i za studena.
Zapečená cuketa
Zapékaná bez lepku Zapékané Zeleninová jídla

Zapečená cuketa

0
Plátky cukety poléváme bešamelem z Hrašky a sypeme strouhaným sýrem. Zapečeme v
 | Website

Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru