Tisk
Chřest s jemnou omáčkou
Porce 4 porce
Kalorií
Ingredience
- 500 g chřestu
Omáčka
- 1 g celého kmínu
- 1 špetka celé bílé hořčice
- 40 g oleje nebo másla
- 80 g očištěné cibule
- 5 g česneku
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 3 g cukru
- 40 g Hrašky na zahušťování
- 600 ml vývaru nebo vody
- 1 špetka muškátového oříšku
- 1 g soli
- 100 g sušeného sójového mléka Sušené sójové mléko a vodu můžeme nahradit mlékem nebo smetanou.
- 10 g citronové šťávy
Instrukce
Chřest
- Chřest oloupeme, odkrojíme zdřevnatělé konce a uvaříme v osolené vodě do měkka.
- Poté vyndáme a dáme zchladit do studené vody.
Omáčka
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
- Přidáme olej a nadrobno nakrájenou cibuli. Restujeme ji zvolna do zlatova.
- Přidáme Mahá koření, třený česnek, mletý pepř, cukr a krátce vše orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme Hrašku a mícháme ji dohladka až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkou vodou nebo vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Omáčku občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Před koncem varu přidáme citronovou šťávu a sušené sójové mléko.
- Nakonec omáčku rozmixujeme do hladka.
Servírování
- Servírujeme např. s vařenými bramborami a zeleninovým salátem.
Video
Poznámky
Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a také se sníží riziko připálení Hrašky.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Alergeny: 6 Sója nebo 7 Mléko, 10 Hořčice.