Chřest s jemnou omáčkou

Tisk

Chřest s jemnou omáčkou

Kuchyně Bezlepku, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo Chřest, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Porce 4 porce
Kalorií
Autor Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

  • 500 g chřestu

Omáčka

  • 1 g celého kmínu
  • 1 špetka celé bílé hořčice
  • 40 g oleje nebo másla
  • 80 g očištěné cibule
  • 5 g česneku
  • 1 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 3 g cukru
  • 40 g Hrašky na zahušťování
  • 600 ml vývaru nebo vody
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 g soli
  • 100 g sušeného sójového mléka Sušené sójové mléko a vodu můžeme nahradit mlékem nebo smetanou.
  • 10 g citronové šťávy

Instrukce

Chřest

  • Chřest oloupeme, odkrojíme zdřevnatělé konce a uvaříme v osolené vodě do měkka.
  • Poté vyndáme a dáme zchladit do studené vody.

Omáčka

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej a nadrobno nakrájenou cibuli. Restujeme ji zvolna do zlatova.
  • Přidáme Mahá koření, třený česnek, mletý pepř, cukr a krátce vše orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme Hrašku a mícháme ji dohladka až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkou vodou nebo vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Omáčku občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Před koncem varu přidáme citronovou šťávu a sušené sójové mléko.
  • Nakonec omáčku rozmixujeme do hladka.

Servírování

  • Servírujeme např. s vařenými bramborami a zeleninovým salátem.

Video

Poznámky

Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a také se sníží riziko připálení Hrašky.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Alergeny: 6 Sója nebo 7 Mléko, 10 Hořčice. 
X