Tisk
Chřestová polévka
Chřestová polévka zahuštěná Hraškou je vynikající. Spojuje v sobě charakteristickou chuť chřestu a výživnou hodnotu Hrašky.
Porce 4 porce
Kalorií
Ingredience
Chřest
- 6 kusů chřestu
- voda
- sůl
Polévka
- 20 ml oleje nebo másla
- 80 g očištěné cibule
- 1 g Mahá koření
- 35 g Hrašky na zahušťování
- 1200 ml vývaru nebo vody
- 1 špetka mletého pepře
- špetka muškátového ořechu
- sůl Se solí opatrně pokud je vývar osolený.
- špetka kurkumy
- 100 g sušeného sójového mléko Vodu a sušené sojové mléko můžeme nahradit jakýmkoli mlékem či smetanou.
- citronová šťáva
Instrukce
Chřest
- Chřest oloupeme a dřevnaté konce odkrojíme. Nakrájíme ho na kousky o délce asi 2 cm.
- Chřest vaříme ve slané vodě do měkka, pak scedíme.
- Vývar z chřestu použijeme na přípravu polévky.
- Pokud chceme, aby polévka měla silnější chuť, zvlášť vyvaříme i slupky z chřestu a dřevnaté konce, vaříme asi 2 minuty. Vývar před použitím scedíme, slupky nepoužíváme.
Polévka
- Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
- Přidáme Mahá koření, Hrašku na zahušťování a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme kurkumu, muškátový květ, mletý pepř a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Před koncem varu přidáme sušené sójové mléko a citronovou šťávu.
Dohotovení
- Do hotové polévky přidáme uvařený chřest a necháme ji přejít varem.
Poznámky
Polévky je dobré zahušťovat Hraškou místo běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná, výživná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 6 Sója nebo 7 Mléko