Tisk
Krkonošská cibulačka s hlívou ústřičnou
Krkonošská cibulačka je krajová polévka s hlívou ústřičnou. Zasytí a zahřeje. S opečenými sýrovým tousty se vytvoří dokonalá kombinace. Cibule je levná a vždy dostupná zelenina, takže vykouzlit z ní oblíbenou polévku není složité ani drahé. Zahuštění Hraškou přinese na náš talíř výtečnou chuť i mnoho výživných látek a vlákninu.
Porce 4 porce
Kalorií
Ingredience
Hlíva ústřičná – restování
- 100 g hlívy ústřičné (nebo jiných hub)
- 10 ml oleje
- 2 g soli
Polévka
- 500 g očištěné cibule
- 7 g česneku
- 40 g oleje nebo másla
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 1 špetka muškátového oříšku
- 30 g mrkve
- 30 g celeru
- 30 g Hrašky na zahušťování
- 1000 ml vývaru nebo vody
- 8 g soli
- 8 ml citronové šťávy nebo octa
- špetka tymiánu
Bageta
- 4 plátky bagety
- 200 g tvrdého sýru
Instrukce
Hlíva ústřičná – restování
- Hlívu očistíme a nakrájíme na kousky.
- Kousky orestujeme na oleji a nakonec osolíme.
Polévka
- Cibuli oloupáme a nakrájíme na nudličky.
- Olej rozehřejeme, přidáme cibuli, osolíme a pod pokličkou zvolna dusíme až cibule pustí vodu a změkne.
- Odklopíme poklici a za občasného míchání necháme cibuli postupně zkaramelizovat.
- Vždy když se cibule na dně trochu přichytí, tak pomocí vařečky připečeniny zpět rozmícháme do cibule a její šťávy. Cibule bude postupně tmavnout a zároveň se bude zmenšovat i její objem. Pokud se cibule příliš připeče ke dnu můžeme si pomoci připečeniny uvolnit i malým množstvím vody (lžíce dvě), která se ihned vyvaří).
- Jakmile bude mít cibule tmavě hnědou barvu přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, muškátový oříšek a vše krátce orestujeme. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
- Přidáme nakrájenou mrkev, celer, a opět orestujeme.
- Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Před koncem varu přidáme citronovou šťávu.
Dohotovení
- Do hotové polévky přidáme orestovanou hlívu a necháme ji přejít varem.
- Na plech položíme plátky baget, posypeme strouhaným sýrem a necháme krátce zapéci v troubě.
Servírování
- Hotovou polévku servírujeme s opečenou bagetkou se sýrovou krustou.
Poznámky
- Polévky je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
- Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
- houby