Tisk
Kulajda
Houby, kopr a brambory to je klasická kulajda. Naše polévka je zahuštěná Hraškou. Kromě krémové hustoty a lahodné chuti nás okouzlí i vysokou výživnou hodnotou. A tak se tato oblíbená polévka bezesporu posune ve vašem jídelníčku na významné místo.
Porce 4 porce
Kalorií
Ingredience
- 200 g lesních hub či žampionů
- 1 g celého kmínu
- 20 ml oleje nebo másla
- 80 g očištěné cibule
- 130 g očištěných brambor
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- bobkový list
- 30 g Hrašky na zahušťování
- 1000 ml vývaru nebo vody
- sůl
- 4 g octu / citronové šťávy podle chuti
- 60 g sójové mléko sušené podle chuti nahradíme jakýmkoli mlékem či smetanou
- 30 g čerstvého kopru
Instrukce
Polévka
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
- Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
- Přidáme MAHÁ koření, mletý pepř, nakrájené brambory, nakrájené houby a vše krátce orestujeme.
- Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkým vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Před koncem varu přidáme ocet, sušené sójové mléko a nadrobno nakrájený kopr.
- Houby si můžeme podusit zvlášť na másle a vkládat je do hotové polévky.
Poznámky
Polévky je dobré zahušťovat Hraškou místo běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná, výživná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 6 sójové boby, 10 hořčice