Maminčina zelňačka

Tisk

Maminčina zelňačka

Polévka z kysaného zelí má stálé místo na našem stole.
Taková pořádná zelňačka může být i hlavní jídlo. Jen vybrané kysané zelí předem ochutnejte, aby nebylo kyselé až moc.
Je mnoho receptů na zelnačku. Tento recept je starší více než 100 let. Snoubí se v něm chuť kysaného zelí, smetany, česneku, majoránky a zázvoru.
Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo Hraška, Hraška na zahušťování, Kysané zelí, Mahá koření, Polévka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví, Zelenina
Porce 4 porce
Kalorií
Autor Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Polévka

  • 1 g celého kmínu
  • 1 g celé bílé hořčice
  • 20 ml oleje
  • 80 g očištěné cibule
  • 30 g mrkve
  • 7 g česneku
  • 1 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 1 g cukru
  • 3 g čerstvého zázvoru
  • 28 g Hrašky na zahušťování
  • 920 ml vývaru nebo vody
  • 8 g soli
  • 80 g očištěných brambor
  • 1 ks bobkového listu
  • 2 ks nového koření
  • 1 špetka majoránky
  • 50 g kysaného zelí
  • 50 g sušeného sójového mléka můžeme nahradit smetanou

Instrukce

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
  • Přidáme olej. Na oleji zvolna orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme očištěnou a nakrájenou mrkev. Zvolna restujeme do křupava.
  • Přidáme polovinu třeného česneku, Mahá koření, mletý pepř, cukr a nastrouhaný zázvor.
  • Krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme odměřeným množstvím horké vody, osolíme, přidáme nakrájené brambory, bobkový list a nové koření.
  • Za stálého míchání přivedeme k varu. Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Polévku občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Před koncem varu přidáme majoránku, kysané zelí, sušené sójové mléko a zbytek třeného česneku.
  • Pokud je kysané zelí nakrájené na velké kusy, překrájíme ho nadrobno.
  • Krátce povaříme.
  • V našem receptu dáváme kysané zelí až nakonec, abychom si uchovali maximum vitamínů.

Poznámky

 
Doporučujeme vám článek o kysaném zelí. Dozvíte se v něm o historii kysaného zelí a prozradíme vám, jak tento zázrak ještě jinak využít. 
Alergeny: 6 Sója, 10 Hořčice
Categories: Polévky
X