Pórková polévka

Tisk

Pórková polévka

Pórková polévka zahuštěná Hraškou v sobě snoubí charakteristickou chuť pórku a výživnou hodnotu Hrašky.
Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Polévka, Pórek, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Porce 4 porce
Kalorií
Autor Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

  • 2 kusy pórku
  • 20 ml oleje nebo másla
  • 80 g očištěné cibule
  • 1 g Mahá koření
  • 35 g Hrašky na zahušťování
  • 1200 ml vývaru nebo vody
  • 1 špetka mletého pepře
  • sůl Se solí opatrně, pokud je vývar osolený.
  • špetka kurkumy
  • 10 g česneku
  • majoránka
  • 1 rohlík nakrájený na kostičky

Instrukce

Polévka

  • Pórek rozebereme a důkladně umyjeme.
  • Zvlášť nakrájíme bílou a zelenou část.
  • Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli a bílou část pórku.
  • Přidáme Mahá koření, Hrašku na zahušťování a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme kurkumu, a mletý pepř a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Před koncem varu přidáme třený česnek, majoránku a zelenou část pórku.

Dohotovení

  • Rohlík nakrájíme na kostičky a opečeme na sucho na pánvi, anebo v troubě při teplotě 150 °C.
  • Na talíři polévku posypeme opečeným rohlíkem.

Video

Poznámky

Polévky je dobré zahušťovat Hraškou místo běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná, výživná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 10 hořčice
Categories: Polévky
X