Nivová pomazánka

Tisk

Nivová pomazánka

Lahodný sýr s ušlechtilou modrozelenou plísní vyniká slanou pikantní chutí a ve spojení s jemným našlehaným hraškovým máslem vytvoří neodolatelnou chuť.
Nikdo nepozná, že základ pomazánky netvoří máslo či majonéza, ale mnohem zdravější vyšlehaný hraškový základ.
Klíčové slovo Hraška, Hraška na zahušťování, Niva, Pomazánka, Zdraví, Zdravý recept
Porce 5 Porcí
Kalorií
Autor Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Hraškové máslo s nivou

  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 2 g Mahá koření
  • špetka mletého pepře
  • 100 g Hrašky na zahušťování
  • 600 ml vody Můžeme použít vývar.
  • sůl
  • 100 g nivy, nebo podle chuti

Ochucení pomazánky

  • 50 g nakládaných okurek
  • 15 g pažitky

Instrukce

Hraškové máslo

  • Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
  • Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkou vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Před koncem varu přidáme na kousky nakrájenou nivu a za stálého míchání ji necháme rozpustit.
  • Necháme vychladnout.

Ochucení pomazánky

  • Pažitku a nakládaný okurek nakrájíme nadrobno a vmícháme do vyšlehaného hraškového másla. Podle potřeby dochutíme.

Poznámky

Hrašku je dobré vařit přesně podle návodu v titanovém hrnci anebo v hrnci se silným dnem. Promícháním s horkým tukem a následně zalitím horkou vodou nebudeme mít v hraškovém másle žmolky a kaše se bude méně připalovat. Hrašku je důležité v jídle dobře provařit, minimálně 20 minut, aby hrachová mouka byla dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoli mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
Alergeny: 10 Hořčice
Categories: Pomazánky
X