Svíčková omáčka

Tisk

Svíčková omáčka

Jídla zahuštěná Hraškou se nikdy neomrzí, protože kromě výtečné chuti získá naše tělo i potřebnou výživu. I tradiční svíčková omáčka připravená bez použití masa a zahuštěná Hraškou je neodolatelná..
Svíčková omáčka patří k českým tradičním svátečním jídlům, ale my ji podáváme s opečeným plátkem Cerie nebo tofu ve vegetariánské verzi. Příznivci klasické české kuchyně si hladí bříška.
Kuchyně Bezlepku, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Omáčka, Slané, Svíčková, Zdravé vaření, Zdraví, Zelenina
Porce 4 porce
Kalorií
Autor Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

  • 1 g celého kmínu
  • 1 špetka celé bílé hořčice
  • 40 ml oleje
  • 50 g celeru
  • 50 g mrkve
  • 100 g očištěné cibule
  • 1 g Mahá koření
  • 12 g plnotučné hořčice
  • 2 g cukru
  • 40 g Hrašky na zahušťování
  • 500 ml vývaru nebo vody
  • 6 g soli
  • 1 ks bobkového listu
  • 1 ks nového koření
  • 2 ks celého pepře
  • 1 špetka tymiánu
  • 20 g bio citronu
  • 8 g citronové šťávy nebo octa
  • 50 g sušeného sójového mléka Můžeme použít jakoukoli smetanu

Instrukce

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej. Na oleji orestujeme nastrouhaný celer a mrkev.
  • Přidáme olej a nadrobno nakrájenou cibuli a zvolna restujeme do zlatova.
  • Přidáme Mahá koření, cukr, plnotučnou hořčici a orestujeme.
  • Přidáme Hrašku a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián, důkladně omytý citrón nakrájený na plátky a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Omáčku občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Před koncem varu vyndáme bobkový list, nové koření, celý pepř a plátky citrónu. Přidáme ocet a sušené sójové mléko a opět krátce povaříme.
  • Nakonec omáčku rozmixujeme do hladka.

Poznámky

Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny
Alergeny: 6 Sója, 9 Celer, 10 Hořčice
X