Tisk
Lasagne bolognese
Porce 4 porce
Kalorií
Ingredience
Hraška bešamel
- 2 g celého kmínu
- 1 špetka celé bílé hořčice
- 40 g oleje
- 2 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 80 g Hrašky na zahušťování
- 560 ml vývaru nebo vody
- 2 g soli
- 1 špetka muškátového oříšku
- 1 ks bobkového listu
- 60 g sójového sušeného mléka Sójové mléko a vodu můžeme nahradit jiným mlékem.
Ceriové ragů
- 40 g oleje
- 100 g očištěné cibule
- 4 g cukru
- 40 g mrkve
- 15 g celeru
- 1 špetka černého mletého pepře
- 480 g rajčat – mohou být čerstvá nebo nakládaná
- 200 g uvařené Cerie Odkaz na recept na Cerii najdete dole pod receptem.
- 7 g česneku
- 6 g soli
- 1 špetka bazalky
- 1 špetka oregana
Dohotovení
- 160 g těstovin lasagní
- 160 g sýru
Instrukce
Hraška bešamel
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
- Přidáme olej, Mahá koření a mletý pepř. Zvolna a krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme Hrašku a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme vodou/vývarem, osolíme, přidáme muškátový oříšek, bobkový list a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Vyndáme bobkový list.
- Vmícháme sušené sójové mléko, necháme ho přejít varem a rozmixujeme ponorným mixerem na hladký krém.
Ceriové ragů
- Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli a cukr.
- Přidáme jemně nastrouhanou mrkev, celer a orestujeme.
- Restujeme až je zelenina měkká a do zlatova orestovaná.
- Přidáme nakládaná rajčata a orestujeme.
- Přidáme pomletou Cerii, třený česnek, Mahá koření a orestujeme.
- Osolíme, přidáme bazalku, oregano a krátce orestujeme.
Dohotovení
- Předehřejeme troubu na 160 °C.
- Dno zapékací nádoby potřeme připraveným bešamelem, na něj vyskládáme vrstvu lasagní, potřeme vrstvou Ceriového ragú a posypeme nastrouhaným sýrem.
- Postup opakujeme tak dlouho, dokud nespotřebujeme všechny ingredience.
- Předposlední vrstva jsou těstoviny a poslední vrstva je bešamel.
- Lasagne pečeme 60 minut při teplotě 160 °C. Povrch lasagní musí být krásně zlatavý, ale ne spálený!
- Zapékané pokrmy je dobré po zapečení nechat 20 minut odstát. Při krájení se pak pokrm lépe porcuje.
Poznámky
Příprava Cerie – Hraška (hraska.cz)
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, 7 Mléko, 10 Hořčice.