Tisk
Lasagne špenátové
Tyto špenátové lasagně jsou ideální volbou pro milovníky zeleniny a italské kuchyně. Kombinace jemného bešamelu a špenátu vytváří harmonický celek, který potěší vaše chuťové pohárky. Postupné vrstvení těstovin, bešamelu a špenátu zaručuje, že každé sousto bude plné chuti a textury. Tento recept je skvělý způsob, jak obohatit svůj jídelníček o chutné a výživné jídlo, které je navíc snadné na přípravu. Po upečení nechte lasagně chvíli odpočinout, aby se lépe porcovaly a chutě se krásně prolnuly. Vyzkoušejte a uvidíte, že se stanou stálicí ve vaší kuchyni.
Porce 4 porce
Kalorií
Ingredience
Hraška bešamel
- 2 g celého kmínu
- 1 špetka celé bílé hořčice
- 40 g oleje
- 2 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 100 g Hrašky na zahušťování
- 600 ml vývaru nebo vody
- 2 g soli
- 1 špetka muškátového oříšku
- 80 g sójového sušeného mléka Sójové mléko a vodu můžeme nahradit jiným mlékem.
Špenát s cibulkou
- 1 g celého kmínu
- 40 g oleje
- 140 g očištěné cibule
- 20 g česneku
- 2 g Mahá koření
- 1 špetka černého mletého pepře
- 8 g soli
- 1 špetka muškátového oříšku
- 640 g mraženého špenátu
Dohotovení
- 160 g těstovin lasagní
- 160 g sýru
Instrukce
Hraška bešamel
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
- Přidáme olej, Mahá koření a mletý pepř. Zvolna a krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme Hrašku a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme vodou/vývarem, osolíme, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Vmícháme sušené sójové mléko, necháme ho přejít varem a rozmixujeme ponorným mixerem na hladký krém.
Špenát s cibulkou
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
- Přidáme olej a drobně nakrájenou cibuli.
- Na rozehřátém oleji zvolna orestujeme cibuli do zlatova.
- Přidáme třený česnek, Mahá koření a mletý pepř. Krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme mražený špenát, muškátový oříšek a osolíme.
- Krátce povaříme, než se špenát rozpustí.
Dohotovení
- Předehřejeme troubu na 160 °C.
- Dno zapékací nádoby potřeme připraveným bešamelem, na něj vyskládáme vrstvu lasagní, potřeme vrstvou špenátu a posypeme nastrouhaným sýrem.
- Postup opakujeme tak dlouho, dokud nespotřebujeme všechny ingredience.
- Předposlední vrstva jsou těstoviny a poslední vrstva je bešamel.
- Lasagne pečeme 60 minut při teplotě 160 °C. Povrch lasagní musí být krásně zlatavý, ale ne spálený!
- Zapékané pokrmy je dobré po zapečení nechat 20 minut odstát. Při krájení se pak pokrm lépe porcuje.
Poznámky
Pokud použijeme čerstvý špenát – očištěný a nakrájený špenát přidáme do pokrmu ke konci varu.
Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, 7 Mléko, 10 Hořčice.