Lasagně špenátové

Tisk

Lasagne špenátové

Tyto špenátové lasagně jsou ideální volbou pro milovníky zeleniny a italské kuchyně. Kombinace jemného bešamelu a špenátu vytváří harmonický celek, který potěší vaše chuťové pohárky. Postupné vrstvení těstovin, bešamelu a špenátu zaručuje, že každé sousto bude plné chuti a textury. Tento recept je skvělý způsob, jak obohatit svůj jídelníček o chutné a výživné jídlo, které je navíc snadné na přípravu. Po upečení nechte lasagně chvíli odpočinout, aby se lépe porcovaly a chutě se krásně prolnuly. Vyzkoušejte a uvidíte, že se stanou stálicí ve vaší kuchyni.
Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegetarián
Klíčové slovo Hraška, Hraška na zahušťování, Lasagne, Mahá koření, Pečené, Slané, Špenát, Zahuštěné, Zdravé vaření, Zdraví
Porce 4 porce
Kalorií
Autor Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Hraška bešamel

  • 2 g celého kmínu
  • 1 špetka celé bílé hořčice
  • 40 g oleje
  • 2 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 100 g Hrašky na zahušťování
  • 600 ml vývaru nebo vody
  • 2 g soli
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 80 g sójového sušeného mléka Sójové mléko a vodu můžeme nahradit jiným mlékem.

Špenát s cibulkou

  • 1 g celého kmínu
  • 40 g oleje
  • 140 g očištěné cibule
  • 20 g česneku
  • 2 g Mahá koření
  • 1 špetka černého mletého pepře
  • 8 g soli
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 640 g mraženého špenátu

Dohotovení

  • 160 g těstovin lasagní
  • 160 g sýru

Instrukce

Hraška bešamel

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
  • Přidáme olej, Mahá koření a mletý pepř. Zvolna a krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme Hrašku a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme vodou/vývarem, osolíme, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Vmícháme sušené sójové mléko, necháme ho přejít varem a rozmixujeme ponorným mixerem na hladký krém.

Špenát s cibulkou

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
  • Přidáme olej a drobně nakrájenou cibuli.
  • Na rozehřátém oleji zvolna orestujeme cibuli do zlatova.
  • Přidáme třený česnek, Mahá koření a mletý pepř. Krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme mražený špenát, muškátový oříšek a osolíme.
  • Krátce povaříme, než se špenát rozpustí.

Dohotovení

  • Předehřejeme troubu na 160 °C.
  • Dno zapékací nádoby potřeme připraveným bešamelem, na něj vyskládáme vrstvu lasagní, potřeme vrstvou špenátu a posypeme nastrouhaným sýrem.
  • Postup opakujeme tak dlouho, dokud nespotřebujeme všechny ingredience.
  • Předposlední vrstva jsou těstoviny a poslední vrstva je bešamel.
  • Lasagne pečeme 60 minut při teplotě 160 °C. Povrch lasagní musí být krásně zlatavý, ale ne spálený!
  • Zapékané pokrmy je dobré po zapečení nechat 20 minut odstát. Při krájení se pak pokrm lépe porcuje.

Poznámky

Pokud použijeme čerstvý špenát – očištěný a nakrájený špenát přidáme do pokrmu ke konci varu.
Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, 7 Mléko, 10 Hořčice. 
Categories: Zapékané
X