Maďarské brambory

Tisk

Maďarské brambory

Tento recept na Maďarské brambory je lahodný a výživný zároveň. Kombinace brambor, paprik, rajčat a cibule v krémové omáčce z Hrašky a smetany je zapečená do dokonalé harmonie chutí. Brambory jsou pečené do měkka a povrch je krásně zlatavý díky strouhanému sýru. Tento pokrm je ideální pro vegetariány a milovníky bezlepkové kuchyně. Podávejte s čerstvou zeleninou a jogurtovým dresinkem pro perfektní vyváženost chutí.
Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegetarián
Klíčové slovo Hlavní jídlo, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Paprika, Slané, Zahuštěné, Zdravé vaření, Zdraví, Zelí
Porce 4 porce
Kalorií
Autor Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

  • 80 g Hrašky na zahušťování
  • 510 g očištěných brambor
  • 170 g paprikových lusků
  • 180 g rajčat
  • 170 g cibule
  • 300 ml vody
  • 4 g soli
  • 20 ml oleje
  • 4 g Mahá koření
  • 7 g česneku
  • 8 g sladké papriky
  • 1 špetka kurkumy
  • 250 ml mléka či smetany
  • 200 g sýra

Instrukce

  • Oloupané brambory nakrájíme na plátky.
  • Na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli dozlatova. Pak přidáme třený česnek, Mahá koření, sladkou papriku a krátce orestujeme.
  • Zalijeme vodou, přidáme Hrašku, sůl, smetanu, polovinou strouhaného sýru a dobře promícháme.
  • Na vymazaný plech naklademe na plátky nakrájené brambory a zalijeme připravenou omáčkou.
  • Vložíme do předehřáté trouby na 160 – 180 °C a pečeme, až jsou brambory měkké, asi 50 až 60 minut.
  • Hotový pokrm poklademe na plátky nakrájenými rajčaty, druhou polovinou strouhaného sýru a v troubě krátce zapečeme.

Servírování

  • Na talíři posypeme maďarské brambory drobně nakrájenou petrželkou a podáváme se zeleninovým salátem a jogurtovým dresinkem.

Poznámky

Zapékané jídlo se skládá z různých směsí. Je důležité, aby při zapékání každá směs byla dobře vychucená, takovým způsobem, že se všechny chutě vzájemně propojí a vytváří harmonický celek.
Uvedenou zeleninu můžeme nahradit jinou zeleninou.
Alergeny:  7 mléko, 10 Hořčice
Categories: Zapékané
X