Brambory v troubě s rajčaty, paprikou a sýrem

Tisk

Brambory v troubě s rajčaty, paprikou a sýrem

Uvařené brambory, zelenina, která je po ruce, vše zapečené v troubě s hraškovým bešamelem a sýrem. Příležitost, jak do jídelníčku zařadit luštěniny, aniž by nějak rušily, ale naopak přidají jídlu vláčnost a jemnost.
Kuchyně Diabetici, Vegetarián
Klíčové slovo Brambory, Hlavní jídlo, Hraška, Hraška na zahušťování, Kapie, Mahá koření, Slané, Zahuštěné, Zapékané, Zdravé vaření, Zdraví
Porce 4 porce
Kalorií
Autor Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Brambory vařené

  • 1000 g očištěných brambor
  • 12 g soli
  • 2 g celého kmínu
  • voda

Hraška bešamel

  • 20 ml oleje
  • 2 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 80 g Hrašky na zahušťování
  • 500 ml vody nebo vývaru
  • 3 g soli
  • 1 špetka muškátového oříšku

Zelenina restovaná

  • 1 g celého kmínu
  • 1 g celé bílé hořčice
  • 40 ml oleje
  • 120 g očištěné cibule
  • 7 g česneku
  • 200 g rajčat
  • 200 g kapie
  • 1 g cukru
  • 3 g soli
  • 80 g sýra Ve veganské verzi použijeme uzené tofu.
  • jarní cibulka

Dohotovení

  • olej na vymazání
  • 120 g strouhaného sýru Strouhaného uzeného tofu.

Instrukce

Brambory vařené

  • Brambory uvaříme ve slupce ve slané vodě s kmínem do poloměkka.
  • Uvařené brambory necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky.

Hraškový bešamel

  • Na oleji orestujeme Mahá koření a mletý pepř. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
  • Přidáme Hrašku a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme odměřenou vodou, osolíme a přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Nakonec bešamel rozmixujeme dohladka.

Zelenina restovaná

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko. Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej a drobně nakrájenou cibuli. Na rozehřátém oleji zvolna orestujeme cibuli do zlatova.
  • Přidáme, třený česnek a mletý pepř. Krátce orestujeme.
  • Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme rajčata a papriky nakrájené na proužky. Vše osolíme a orestujeme.

Dohotovení

  • Předehřejeme troubu na 160 °C.
  • Zeleninu, brambory, bešamel a 2/3 sýru promícháme.
  • Směs klademe na vymazaný plech a dáme na 20 minut zapéct do trouby na teplotu 160 °C.
  • Zbytek strouhaného sýru smícháme s drobně krájenou jarní cibulkou a směsí posypeme ještě horké zapečené brambory.
  • Zapékané pokrmy je dobré po zapečení nechat 20 minut odstát. Při krájení se pak pokrm lépe porcuje.

Poznámky

Zapékané jídlo se skládá z různých směsí. Je důležité, aby byla při zapékání každá směs dobře vychucená, takovým způsobem, že se všechny chutě vzájemně propojí a vytváří harmonický celek
Uvedenou zeleninu můžeme nahradit jinou zeleninou.
Alergeny:   7 mléko, 10 Hořčice
Categories: Zapékané
X