Tisk
Zapečené jáhly se špenátem
Porce 4 porce
Kalorií
Ingredience
Jáhly
- 160 g jáhel
- voda na spaření
- 1 špetka celého kmínu
- 1 špetka bílé hořčice
- 30 ml oleje
- 100 g očištěné cibule
- 5 g česneku
- 320 ml vývaru nebo vody
- 5 g soli
Hraška bešamel
- 20 ml oleje
- 2 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 80 g Hrašky na zahušťování
- 480 ml vývaru nebo vody
- 3 g soli
- 1 špetka muškátového oříšku
Zelenina – restování
- 130 g očištěné mrkve
- 230 g hlávkového zelí
- 20 ml oleje
- 1 gcukru Cukr
- 2 g soli
- 40 g rajčat
- 7 g česneku
- 40 g mražené kukuřice
- 320 g mraženého špenátu
Instrukce
Jáhly
- Jáhly 3x zalijeme vařící vodou a scedíme.
- Do prázdného hrnce vsypeme kmín celý a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
- Přidáme olej a drobně nakrájenou cibuli.
- Na rozehřátém oleji zvolna orestujeme cibulku do zlatova.
- Přidáme třený česnek a vše krátce orestujeme.
- Spařené jáhly smícháme s orestovanou cibulí, zalijeme horkým vývarem či vodou a osolíme.
- Zvolna dusíme, až jsou jáhly měkké a voda vydušená.
Hraška bešamel
- Na oleji orestujeme Mahá koření a mletý pepř.
- Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme Hrašku a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme vývarem nebo vodou, osolíme a přidáme muškátový oříšek. Za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Zelenina – restování
- Zeleninu očistíme a nakrájíme nadrobno.
- Na oleji orestujeme mrkev a zelí, spolu s cukrem a solí.
- Přidáme rajčata a orestujeme.
- Nakonec přidáme mražený špenát a kukuřici.
Dohotovení
- Předehřejeme troubu na 160 °C.
- Restovanou zeleninu, jáhly a bešamel opatrně promícháme.
- Směs klademe na vymazaný plech a dáme na 20 minut zapéct do trouby při teplotě 160 °C na programu pečení / pára.
- Zapékané pokrmy je dobré po zapečení nechat 20 minut odstát. Při krájení se pak pokrm lépe porcuje.
Poznámky
Pokud bychom chtěli, aby jídlo bylo sytější, můžeme přidat do zapečeného jídla nastrouhaný sýr či tofu. Doporučujeme dát na jednu osobu 30 g bílkovinového koncentrátu. 2/3 zamíchat do hmoty před zapečením a 1/3 smíchat s nadrobno nakrájenou petrželkou a posypat tím ještě horké jáhly.
Zapékané jídlo se skládá z různých směsí. Je důležité, aby při zapékání každá směs byla dobře vychucená, takovým způsobem, že se všechny chutě vzájemně propojí a vytváří harmonický celek.
Uvedenou zeleninu můžeme nahradit jinou zeleninou.
Celé koření, opražené na sucho v hrnci, dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme ale vždy pozor, abychom koření nespálili.
Alergeny: 6 Sója, 10 Hořčice