Zeleninové muffiny -mini quiche

Tisk

Zeleninové muffiny -mini quiche

Výhodou tohoto receptu je, že můžeme požít jakoukoli zeleninu či bylinky, které zrovna doma máme. Na jaře kopřivy, na podzim rajčata, v zimě dýni či brambory a zelí čerstvé či nakládané Zeleninu syrovou či vařenou.
Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Náhrada vajec, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo Bramboráčky, Brambory, Hraška, Mahá koření, Slané, Smažení, Zdravé vaření, Zdraví
Porce 4 lidé
Kalorií
Autor Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

  • 300 g Hrašky na obalování
  • 100 g olej
  • 700 ml zeleninový vývar či voda
  • hrst petrželová nať, pažitka, kopřivy, mladý špenát
  • 10 g česneku
  • 1 špetka mletého pepře
  • 1 g Mahá koření
  • 300 i více g jakékoli zeleniny, cibule či brambor

Instrukce

Příprava zeleniny

  • Na přípravu tohoto receptu mohu použít jakoukoli zeleninu: mrkev, celer, zelí rajčata, papriku, cibuli, brambory …květák, brokolici, špenát
  • Zeleninu jako je květák či brokolice krátce povaříme a nasekáme na kousky. Můžeme použít i zeleninu syrovou, ale v tom případě ji nastrouháme najemno.

Příprava těstíčka

  • Smícháme vodu nebo vývar, Hrašku, třený česnek, mletý pepř, Mahá koření, bylinky a vše důkladně vyšleháme ponorným mixérem na hladké těstíčko.

Příprava maffinů

  • Předehřejeme troubu na 200°C. Formy na muffiny vytřeme olejem nebo použijeme papírové košíčky.
  • Připravenou zeleninu promícháme s těstíčkem a rovnoměrně rozdělíme do připravených košíčků.
  • Pečeme v předehřáté troubě 20 minut, pak teplotu snížíme na 160°C a zvolna dopékáme 15- 20 minut, podle velikosti košíčků.
  • Propečení zkontrolujeme tak, že blízko středu zapíchneme párátko. Po vytažení by mělo být suché.

Servírování

  • Muffiny podáváme s vařenými bramborami či kaší, dresingem anebo za studena.

Poznámky

Teplota tuku: Správnou teplotu tuku vyzkoušíme vkápnutím těstíčka, které musí ihned vyplavat na hladinu. Obalený kousek se pak nepřilepí ke dnu a nenasákne tuk. Při nízké teplotě může těstíčko stéci a přilepit se na dno nádoby. Kousky do tuku vkládáme postupně tak, aby teplota tuku neklesla.
Alergeny: 10 Hořčice
Categories: Zapékané
X