Plněná paprika

Tisk

Plněná paprika

Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegetarián
Klíčové slovo Hlavní jídlo, Hraška, Hraška na zahušťování, Jáhly, Mahá koření, Paprika, Plněná paprika, Slané, Zahuštěné, Zapékané, Zdravé vaření, Zdraví
Porce 4 porce
Kalorií
Autor Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Jáhly

  • 50 g jáhel
  • voda na spaření

Hraška bešamel

  • 1 g celého kmínu
  • 1 g Celé bílé hořčice
  • 40 ml oleje
  • 2 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 1 špetka chilli
  • 2 g čerstvého zázvoru
  • 420 ml vývaru nebo vody
  • jáhly spařené
  • 1 g soli
  • 1 g kurkumy
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 50 g Hrašky na zahušťování
  • 1 špetka oregana

Zelenina – restování

  • 20 ml oleje
  • 90 g očištěné cibule
  • 150 g očištěné mrkve
  • 110 g hlávkového zelí
  • 100 g pórku
  • 10 g česneku
  • 1 g cukru
  • 60 g rajčat
  • 4 g soli

Dohotovení

  • bešamel
  • zelenina restovaná
  • 4 g petrželové nati
  • 400 g papriky čerstvé
  • tuk na pečení

Instrukce

Jáhly

  • Jáhly 3x zalijeme vařící vodou a scedíme.

Hraška bešamel

  • Do prázdného hrnce vsypeme kmín celý a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej. Na oleji krátce orestujeme MAHÁ koření, mletý pepř, chilli a čerstvý zázvor.
  • Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
  • Zalijeme horkým vývarem a přidáme spařené a scezené jáhly.
  • Osolíme, přidáme kurkumu, muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme pod pokličkou, až jsou jáhly měkké.
  • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme vývarem nebo vodou, osolíme a přidáme muškátový oříšek. Za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Je důležité vařit jáhly a Hrašku zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda nevyvařovala a nemusela se dolévat. – Směs na karbanátky by byla při přidání vody řídká.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Před koncem varu přidáme oregano.

Zelenina – restování

  • Zeleninu očistíme a nakrájíme nadrobno.
  • Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme nakrájenou mrkev, zelí, pórek a orestujeme.
  • Přidáme třený česnek, cukr a vše krátce orestujeme.
  • Přidáme nakládaná rajčata, osolíme a orestujeme.
  • Zeleninu necháme vychladnout.

Dohotovení

  • Předehřejeme troubu na 150 °C.
  • Paprikové lusky u stopek seřízneme a vyjmeme vnitřek, vypereme a necháme papriky okapat.
  • Do bešamelu přidáme orestovanou zeleninu a nakrájenou petrželovou nať.
  • Touto směsí plníme očištěné papriky.
  • Naplněné papriky klademe na vymazaný plech, nepatrně podlijeme vývarem a pečeme v troubě
  • Pečeme v troubě při teplotě 150 °C, až papriky změknou.
  • Dáváme pozor, aby se papriky nespálily.

Poznámky

Plněné papriky doporučujeme podávat s rajčatovou omáčkou, rýži či knedlíky.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Alergeny: 10 Hořčice
Categories: Zeleninová jídla
X