Tisk
Plněná paprika
Porce 4 porce
Kalorií
Ingredience
Jáhly
- 50 g jáhel
- voda na spaření
Hraška bešamel
- 1 g celého kmínu
- 1 g Celé bílé hořčice
- 40 ml oleje
- 2 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 1 špetka chilli
- 2 g čerstvého zázvoru
- 420 ml vývaru nebo vody
- jáhly spařené
- 1 g soli
- 1 g kurkumy
- 1 špetka muškátového oříšku
- 50 g Hrašky na zahušťování
- 1 špetka oregana
Zelenina – restování
- 20 ml oleje
- 90 g očištěné cibule
- 150 g očištěné mrkve
- 110 g hlávkového zelí
- 100 g pórku
- 10 g česneku
- 1 g cukru
- 60 g rajčat
- 4 g soli
Dohotovení
- bešamel
- zelenina restovaná
- 4 g petrželové nati
- 400 g papriky čerstvé
- tuk na pečení
Instrukce
Jáhly
- Jáhly 3x zalijeme vařící vodou a scedíme.
Hraška bešamel
- Do prázdného hrnce vsypeme kmín celý a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
- Přidáme olej. Na oleji krátce orestujeme MAHÁ koření, mletý pepř, chilli a čerstvý zázvor.
- Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
- Zalijeme horkým vývarem a přidáme spařené a scezené jáhly.
- Osolíme, přidáme kurkumu, muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme pod pokličkou, až jsou jáhly měkké.
- Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme vývarem nebo vodou, osolíme a přidáme muškátový oříšek. Za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Je důležité vařit jáhly a Hrašku zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda nevyvařovala a nemusela se dolévat. – Směs na karbanátky by byla při přidání vody řídká.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Před koncem varu přidáme oregano.
Zelenina – restování
- Zeleninu očistíme a nakrájíme nadrobno.
- Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
- Přidáme nakrájenou mrkev, zelí, pórek a orestujeme.
- Přidáme třený česnek, cukr a vše krátce orestujeme.
- Přidáme nakládaná rajčata, osolíme a orestujeme.
- Zeleninu necháme vychladnout.
Dohotovení
- Předehřejeme troubu na 150 °C.
- Paprikové lusky u stopek seřízneme a vyjmeme vnitřek, vypereme a necháme papriky okapat.
- Do bešamelu přidáme orestovanou zeleninu a nakrájenou petrželovou nať.
- Touto směsí plníme očištěné papriky.
- Naplněné papriky klademe na vymazaný plech, nepatrně podlijeme vývarem a pečeme v troubě
- Pečeme v troubě při teplotě 150 °C, až papriky změknou.
- Dáváme pozor, aby se papriky nespálily.
Poznámky
Plněné papriky doporučujeme podávat s rajčatovou omáčkou, rýži či knedlíky.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Alergeny: 10 Hořčice