Špenát zahuštěný Hraškou

Tisk

Špenát zahuštěný Hraškou

Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo Dušené, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Slané, Špenát, Zahuštěné, Zdravé vaření, Zdraví
Porce 4 porce
Kalorií
Autor Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

  • 1 g celého kmínu
  • 1 špetka celé bílé hořčice
  • 40 ml oleje
  • 100 g očištěné cibule
  • 10 g česneku
  • 1 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 50 g Hrašky na zahušťování
  • 350 ml vývaru nebo vody
  • 4 g soli
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 400 g čerstvého špenátu
  • 40 g sójového sušeného mléka

Instrukce

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
  • Přidáme olej a nadrobno nakrájenou cibuli. Restujeme ji zvolna do zlatova.
  • Přidáme Mahá koření, třený česnek, mletý pepř a krátce vše orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme Hrašku a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme vývarem nebo vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Přidáme nadrobno nakrájený špenát a sójové mléko. Krátce povaříme.
  • Podle potřeby dochutíme solí, pepřem a třeným česnekem.

Poznámky

Pokud použijeme čerstvý špenát, tak ho očištěný a nakrájený přidáme do pokrmu ke konci varu.
Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
Alergeny: 6 Sója, 10 Hořčice. 
Categories: Zeleninová jídla
X