Tisk
Zapečené těstoviny se zeleninou
Recept na zapečené těstoviny se zeleninou je skvělou volbou pro všechny milovníky zdravé a chutné kuchyně. Kombinace těstovin, různorodé zeleniny a lahodného hraškového bešamelu vytváří harmonický celek, který vás příjemně zasytí a potěší vaše chuťové buňky. Tento pokrm je navíc snadno připravitelný a díky možnosti obměny zeleniny vždy přináší nové chuťové zážitky. Vychutnejte si tento výživný a barevný zapečený pokrm, který se hodí jak na oběd, tak na večeři.
Porce 4 porce
Kalorií
Ingredience
Těstoviny
- 320 g těstovin
- voda
- 8 g soli
Hraška bešamel
- 1 g celého kmínu
- 1 g celé bílé hořčice
- 40 ml oleje
- 2 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 80 g Hrašky na zahušťování
- 480 ml vývaru nebo vody
- 3 g soli
- 1 špetka muškátového oříšku
Zelenina
- 20 ml oleje
- 80 g očištěné cibule
- 7 g česneku
- 2 g cukru
- 70 g očištěné mrkve
- 450 g hlávkového zelí
- 60 g rajčat
- 1 g soli
- 1 špetka oregana
- 40 g mraženého hrášku Můžeme nahradit smetanou.
Dohotovení
- 120 g sýra Můžeme použít tofu.
- petrželová nať
Instrukce
Těstoviny
- Do osolené vroucí vody vložíme těstoviny a vaříme doměkka.
Hraškový bešamel
- Do prázdného hrnce vsypeme kmín celý a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
- Přidáme olej. Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
- Přidáme Hrašku a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme muškátový oříšek, mletý pepř a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Nakonec bešamel rozmixujeme dohladka.
Zelenina
- Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
- Přidáme třený česnek, cukr, nakrájenou mrkev, zelí a vše orestujeme.
- Přidáme nakládaná rajčata, oregano, osolíme a orestujeme.
- Přidáme hrášek a necháme ho rozmrazit.
Dohotovení
- Předehřejeme troubu na 160 °C.
- Nastrouháme sýr.
- Zeleninu, těstoviny, bešamel a 2/3 sýru promícháme.
- Směs klademe na vymazaný plech a dáme na 20 minut zapéct do trouby na teplotu 160 °C.
- Zbytek strouhaného sýru smícháme s drobně krájenou petrželovou natí a směsí posypeme ještě horké zapečené těstoviny.
- Zapékané pokrmy je dobré po zapečení nechat 20 minut odstát. Při krájení se pak pokrm lépe porcuje.
Poznámky
Zapékané jídlo se skládá z různých směsí. Je důležité, aby byla při zapékání každá směs dobře vychucená, takovým způsobem, že se všechny chutě vzájemně propojí a vytváří harmonický celek
Uvedenou zeleninu můžeme nahradit jinou zeleninou.
Alergeny: 1 Lepek, 7 mléko, 10 Hořčice